Leestijd: 5 minuten

Wilfred is een hardloopmaatje van me op de maandagavond bij #SISU. Een snelle ook nog, met grote voeten (er gaat wel eens een hekje of pion om) en grote handen. Die laatste komen goed van pas in z’n werk als kweker.

Kennelijk vindt hij de trainingen leuk genoeg om me ook nog eens te sponsoren met het Zilveren pakket voor mijn poging om wereldkampioen te worden op de Halve Marathon in m’n leeftijdsklasse. Om hem daar extra voor te bedanken een blog waarin hij met z’n bedrijf – Boomkwekerij Jonker – centraal staat.

Bomen, echt waar?

Nee dus. Toen ik hem ernaar vroeg bleek het toch meer om sierteelt te gaan, ondanks de naam. Dat is gewoon zo gegroeid (pun intended) de afgelopen 25 jaar.

Eigenlijk is Wilfred gespecialiseerd in het kweken van sierconiferen en de Taxus in het bijzonder. Denk nou niet dat dat saai is, er zijn zeker 20 verschillende varianten van deze enigszins kieskeurige plant. Want natte voeten wordt de Taxus niet blij van, maar droog en warm al evenmin.

Uitzoeken maar!

Dat is dan ook de reden dat je zijn Taxussen met name terugvindt in Scandinavië en de Baltische Staten. Aangevuld met een stukje Midden/West-Europa. Boomkwekerij Jonker is dus niet van het kaliber om als particulier een sierstruikje te gaan halen, maar dat kan zeker wel (op afspraak). Dit gaat over grotere aantallen en naar de (internationale) handel.

Stukkie grond

Niet alles gaat altijd voor de wind. Ondanks het feit dat hij tijdens de Covid pandemie slechts 1 maandje last heeft gehad (het schokeffect) en daarna niet. Wat wil je, het meeste gebeurt buiten in de openlucht, en er is geen ‘klantcontact’.

Nee, Wilfred moet gaan verhuizen. De grond om zijn bedrijf heen wordt langzaam afgegraven. Letterlijk. Iets met zand.

Heb je nog hectares beschikbaar?

Mocht je nog iemand kennen met iets van 6 tot 15 hectare grond beschikbaar, dan wil hij dat vast wel graag weten! Liefst in z’n eigen gemeente Twenterand. Want…. de regelgeving is niet alleen streng (wat op zich niet verkeerd hoeft te zijn), soms is het ook ronduit raar. Dan heb je het over ‘vestigingsbeleid’. En ja, dan kan 20 meter van de ‘grens’ precies verkeerd uitpakken.

Handenwerk bij Boomkwekerij Jonker

Als je zo’n lap grond hebt waar allemaal sierteelt, boompjes en struiken staan vraagt dat aardig wat werk. Omdat Wilfred ook nog eens passie voor het vak heeft vindt hij het belangrijk, en zelfs de normaalste zaak, om jonge mensen het vak te laten leren. Er lopen altijd wel stagiaires en BBL-ers bij Boomkwekerij Jonker rond.

Af en toe rijst de vraag wel wat nou meer werk is. Het werk zelf, of ‘de jeugd’ aan het werk houden (of krijgen….).

Daarnaast is het ook nog best seizoensgebonden werk. Als er een pak sneeuw ligt, halverwege maart bijvoorbeeld, dan komt dat qua uitplanten niet lekker uit. Wanneer er geoogst moet worden en het regent, dan ben je buiten en word je nat. Ja, ook met een goed regenpak.

Kan je niets doen, dan maar wat administratiewerk, en andere momenten sta je met de zon op, om vervolgens door te werken tot het te donker is. Of je echt naar je bed wilt vanwege vermoeidheid.

Een mooi leven noemt Wilfred dat dan!

Snelheid

Bij de intro noemde ik het al, Wilfred heeft snelheid in de benen. Bij het Crosscircuit waar hij steevast elk jaar aan meedoet eindigt hij geregeld, zo niet elke keer, op het podium.

Een verharde race over 5km – Almelo Allee

Afgelopen jaar bij de #AlmeloAllee pakte hij de 3e plek op de 5km afstand. In een tijd die ik me alleen maar kan wensen…..

Eerder dit jaar bij de Hulsbeekcross kwam hij als eerste over de streep.

6km over onverhard en heuvelig terrein – Hulsbeekcross

Ook mooi om te zien hoe Wilfred tijdens een intervaltraining graag meegaat met de snelle jeugdlopers. Je ziet hem dan zowat alles geven om bij te blijven, of er stiekem net voorbij te gaan. Juist op dat moment geeft de jeugd nog even wat extra gas en laat zien dat 20 jaar leeftijdsverschil wel zichtbaar is in snelheid. Toch – hij blijft er vol voor gaan! Iets wat je als loper, en trainer, zeker waardeert.

Boomkwekerij Jonker & Wilfred – bedankt voor je steun met het Zilveren Sponsorpakket!

Waarom Boomkwekerij Jonker en geen hardlopen?

Het zal je zijn opgevallen dat dit blog niet over hardlopen gaat. Sorry….
Maar, als Zilver Sponsor ben ik blij met Boomkwekerij Jonker (maar ook als hardloopmaatje), en dat Wilfred zich achter mijn droom schaart.

Daarom vind ik het niet meer dan terecht om hem even in het zonnetje te zetten.

Mocht je op de een of andere wijze nog op zoek zijn naar sierheesters, coniferen of Taxus in het bijzonder, dan nodig ik je uit om eens een keer te bellen met Wilfred Jonker op 0546 – 563977. Hij weet vast wel een mooi stukje groen voor je te kweken!

Of kijk even op de website: https://www.boomkwekerij-jonker.nl/

Ik vind Wilfred in ieder geval een geschikte peer, en ik ben er trots op dat hij een Zilveren Sponsor is voor mijn Gouden wedstrijd op het WK Halve Marathon voor masters over 4 maanden.

#Asista #Bilanx #BoomkwekerijJonker#Boxxer #SISU #2024WMAC #WK

Wil jij ook een bijdrage leveren als sponsor?
Dat kan via mijn GoFundMe pagina. Of scan de QR-code.

Ontdek meer van Run Han Run

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder