Leestijd: 7 minuten

Klinkt wel stoer hè, dat woord ‘wedstrijd’. Eigenlijk zie ik het meer als ‘evenementen’. Onderdeel van de training naar m’n echte doel.
Toch zijn het wel echte wedstrijden waar ik dit jaar aan mee wil gaan doen waar we het hier over hebben.

Kijk – als je lange afstanden wilt gaan lopen, dan zal je dat ook moeten trainen. Alleen…. het kan best heel erg saai zijn om 3 uur of langer in je eentje te gaan rennen. Dat probeer ik dus zo veel mogelijk te vermijden. En daarom zie ik dit soort wedstrijden dan ook gewoon als training, met een vrolijk randje.

Inmiddels voor ingeschreven

Op het moment van schrijven heb ik nog maar 3 wedstijden echt vastgelegd. Want, het plannen van een wedstrijd behelst meer dan mij alleen. Goed afstemmen is belangrijk. Normaal gezien maken we niet echt dit soort lange termijn plannen, dus het is even wennen.

Goed – de eerste wedstrijd die er aan komt is op 19 februari.

Brabantse Ultra Trail

Dit is een evenement van 100 kilometer. Die 100km bestaat uit twee lussen van 50km, en je kan er dus ook één lus lopen. Dat ga ik doen.

Het wordt de Noordelijke lus, met een starttijd van 13.00 uur. Uitslapen dus!

Brabantse Ultra Trail Noordelijke lus 50km - RunHanRun

Iets van anderhalf jaar geleden hebben we al gewandeld in het gebied waar de Noordelijke lus van de BUT plaatsvindt, De Groote Heide. En omdat ik dat zo’n geweldig mooi gebied vond, wilde ik er een keer gaan trailen.

Daarom was ik vorig jaar van plan om er de Groote Heide Trailrun te gaan lopen – alleen werd die afgelast. Over 2 weken in de herkansing dus!
Update: Dit is de link om de lopers live te volgen (satelliet tracking)

Sallandtrail

Dit is een ’thuiswedstrijd’ over de mooie Sallandse Heuvelrug. Niet het gebied waar ik vaak zelf trail, maar de andere kant er van, ten noorden van Nijverdal.

Ook dit is een 50 kilometer, de 50 mijl (80km) sla ik voor dit jaar nog even over. Mogelijk volgend jaar….

Deze run staat gepland voor 12 maart, en begin deze week kwam het definitieve groene licht van de gemeente en de veiligheidsregio dat het evenement door gaat!

Oh ja – extra leuk. Op de Facebook homepage van de Sallandtrail staat een foto, met iemand in het oranje….

Sallandtrail promo - RunHanRun

Zie je trouwens al een patroon verschijnen qua data en afstanden?

Petranpad Ultratrail

Na de voorjaarsvakantie in mei gaan we een lekker weekendje weg naar Limburg. M’n vrouw gaat daar lekker wandelen, terwijl ik een 60 kilometer trailrun ga lopen over het Petranpad. Zonder hoogtemeters overigens, want dit is niet in Zuid Limburg, maar ten Noorden van Venlo, bij Meerlo om precies te zijn.

De afstand wordt dus langzaam vergroot…

Bron: Petranpad.nl

Op de wensenlijst

De verdere wedstrijd plannen zien er ongeveer zo uit, met allerlei wensen en alternatieven.

Want, ik wil eigenlijk minimaal 1x per maand een 50km of verder lopen. Die loop ik dan niet als wedstrijd ‘zo snel mogelijk’, maar als training voor de lange afstand. Gemoedelijk, gezellig door mooie natuur.

Als de Sallandtrail op 12 maart goed verloopt, en ik snel en prettig herstel, dan wil ik 26 maart misschien nog wel een straatmarathon rennen. De Drents Friese Wold Marathon vind dan plaats, door een geweldig mooi stukje Nederland. En omdat ik recent zomaar even een dikke Personal Besttime op de marathon liep en het gevoel heb dat ik dat wel sneller kan…  Dat is dan slagroom op de taart.

UPDATE:  Bagger – zie zojuist dat deze geannuleerd is.

April

Deze vind ik nog moeilijk, want ik heb hier drie evenementen op het lijstje staan die me aanspreken!

9 april – Woldbergtrail 50km (Steenwijk)
23 april – Helipad Ultratrail 55km met 550 hoogtemeters (Kerkrade)
24 april – Marathon van Enschede (hier heb ik nog een appeltje mee te schillen….)

Kerkrade en Enschede zijn hetzelfde weekend, dus dat wordt sowieso niet allebei. Voor de Helipad Ultratrail moet ik het weekend reizen (accommodatie in NL is best prijzig), alleen zijn die hoogtemeters er bij wel heel goed qua training.

De Woldbergtrail in Steenwijk valt gewoon op 1 dag wel heen-en-weer te reizen.

Helipad Ultratrail - RunHanRun

Bron: Helipad Ultratrail

Juni

De Vechtdaltrail natuurlijk! 50 Kilometer rennen bij Ommen. Een hele mooie omgeving, met een uitdagend parcours wat verrassender is dan je zou denken. Afgelopen jaar liep ik hem ook, m’n allereerste 50km ultratrail, en daar heb ik me goed op verkeken en verbeten. Tijd voor revanche…

Juli

Hier wil ik graag een ‘speciale’ trailrun lopen. La Chouffe Trail van 68km, op 9 juli. Misschien de langste van dit jaar, en ook nog eens ruim 2000 hoogtemeters. Dit is in België, en vereist dus ook weer een weekendje weg. Ook dit is een evenement wat me super gaaf lijkt – dus nu maar hopen dat de betere helft van mij wel zin heeft om dan lekker te gaan wandelen….

Augustus

Hier heb ik weer twee opties, of misschien gewoon allebei wel, want ze liggen mooi verspreid in de maand.

  1. Groote Heide Trail 52km (Geldrop). Inderdaad, die ene die vorige keer werd afgelast
  2. Veluwse Ultratrail 50km (Elspeet)
Veluwse Ultra Trail - RunHanRun

Foto: Trailrunning Events

September

Deze maand wil ik hetzelfde doen als het afgelopen jaar, namelijk de RUN Winschoten (50km). Met name omdat ik er volgend jaar de 100km wil lopen, als deelnemer bij het NK.

Daarnaast is dit een evenement waarbij je niet één lange route loopt, maar rondjes van 10km. Dat vraagt mentaal ook wel wat, dus is het handig om dat ook te trainen, en er aan te wennen. Natuurlijk vind ik het niet erg als ik dan ook nog eens een keertje wat sneller ben dan in 2021.

Oktober

Dit wordt een bijzondere run, want het betreft de Landgoed Twente Marathon. Eigenlijk een thuiswedstrijd.

Eerder heb ik hem al solo gelopen, in 2019, als voorbereiding voor de Marathon van Athene. Het bijzondere aan de LTM is het feit dat die het leukste is als duo. Ja, dat betekent samen met Alinda!

Er is altijd één persoon die rent, en de ander fietst mee. Je mag zo vaak wisselen als je wilt, waar je maar wilt. En tussendoor zijn er (ik geloof 7) haltes waar je wordt voorzien van een hapje, een drankje en muzikale entertainment.

Het is één grote gezellige boel. En omdat samen te doen met m’n vrouw, ja, dat maakt het zeker bijzonder. Heb er nu al zin in!

Landgoed Twente Marathon route 2022 - RunHanRun

Landgoed Twente Marathon route 2022

November

Een gebied in Nederland waar ik nog altijd niet echt gerend heb, maar dat wel graag wil, is de Utrechtse Heuvelrug. En op 26 november is er de Utrechtse Heuvelrug Ultra Trail van 50km (Doorn). Komt dus mooi uit 0m dan het aangename met het prettige te combineren.

Utrechtse Heuvelrug Ultra Trail

December

Dit is nog een dingetje… Noem het maar ambitieus.

Bij de maand juli schreef ik al dat dat misschien de langste trail van het jaar zou zijn. Want….

Als de 50km op 19 februari goed verloopt (pun intendend), dan wil ik me gaan inschrijven voor de Bello Gallico in België. Een ultra trailrun van 50 mijl (80km) met 1200 hoogtemeters.

Alleen, dat is nog niet alles. Het parcours bevat modder. Veel modder waar je tot je enkels in weg zakt. Dat maakt het al zwaarder.

Bello Gallico 50 miles route - RunHanRun

Wat het nog zwaarder maakt, is het tijdstip. De starttijd van deze wedstrijd is namelijk 00:00 uur. Yup, dat lees je goed. Middernacht.

Dat vraagt dan nog wel om wat extra training, door lang en in de nacht in het donker te lopen. Maar, daar hoef ik me vanaf eind februari pas druk om te maken, als de inschrijving gelukt is. Dit wordt dan wel de kers op de slagroom op de taart!

Het lijkt me super gaaf om te doen, te ervaren. Tegelijkertijd ook nog wat twijfels. Alleen, als ik dan dat lijstje hierboven zie, dan zou dat mij sterk genoeg moeten maken om dit te kunnen gaan volbrengen.

We gaan het wel zien dit jaar!

Ontdek meer van Run Han Run

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder