Leestijd: 4 minuten

Een paar jaar geleden alweer zag ik een advertentie voor waterdichte sokken. Het eerste wat ik me afvroeg: Kunnen die dan wel gewassen worden? Meteen gevolgd door de vraag: Zou dat echt werken, waterdichte sokken?

Bron: DexShell

Inmiddels wat later zag ik in een Facebook ultrarunning groep meerdere positieve berichten over waterdichte sokken. De nieuwsgierigheid bleef. Tja, dan zit er eigenlijk maar 1 ding op. Shoppen!

Vorige jaar bij de Almelo Allee had ik prijzengeld verdient met een tweede plek op de 10 kilometer. In m’n eigen leeftijdsklasse, maar toch mooi even een cadeaubon van Step One gescoord. Leek me een mooie bestemming om die dikke vette prijzenpot te gaan verbrassen aan een paar waterdichte sokken.

Na al die regen de afgelopen maanden zijn waterdichte sokken welkom

Zoals altijd werd ik vriendelijk geholpen bij Step One. Vrijdagmiddag, mooi rustig.
Uit de keuze van 2 verschillende soorten waterdichte sokken heb ik de ultrathin gekozen. Bedenk dan meteen dat die ultrathin sokken dikker aanvoelen dan gewone hardloopsokken… Om dat nou ultrathin te noemen?

Die dikte was ook de beslissende factor overigens om voor de ‘dunne’ variant te kiezen. De waterdichte sokken voelen aan alsof het neopreen-achtig materiaal is – je weet wel, van dat wetsuits materiaal – maar dat gold voor beide varianten.

Dankzij het prijzengeld waren de waterdichte sokken prima te betalen (zonder ook trouwens!). Wat ik niet helemaal begreep was dat de ultrathin sokken goedkoper zijn dan de regular.

Waterdichte sokken testen

Je kan dit soort sokken natuurlijk eenvoudig testen door er een hand in te steken, en de sok onder de kraan te houden. Maar wat is daar de lol van?

Vanochtend, zoals vele zondagochtenden, maar weer op stap met de Streu Trailrunners. Lekker 2 uren buiten spelen in de bossen bij Vasse en Het Springendal. Het mag daar dan zandgrond zijn, het is er ondertussen knap nat.

Daar waar de andere lopers er voor kozen om droge voeten te houden, juist daar ging ik lekker door de plassen heen. Om droge voeten te houden.

Na de eerste beschaafde plassen viel er nog weinig van te zeggen. Waren m’n voeten nu wel of niet droog?

De schoenen waren nat en dat voel je met het lopen. Deze waterdichte sokken van DexShell hebben een thermal guideline van 1 (op 5). In de winkel bij Step One hebben we maar besloten dat het geen thermosokken zijn.

Dat kan ik beamen. Na die eerste plassen had ik koude voeten. Niet voor lang. Ondanks dat ik kon voelen dat de schoenen nog nat waren voelde het toch iets anders dan met gewone sokken. M’n voeten waren snel weer warm.

Na door nog nog wat plassen en modderpoelen gestampt te hebben had ik toch het gevoel dat m’n voeten nog droog waren. Al ervaar je dezelfde sensaties als met natte voeten, ze duren minder lang.

Omdat we al wat langer (bijna) wekelijks in Het Streu rennen weten we aardig waar het nat is of niet. Helaas heb ik een mooie lange grote plas niet gefilmd (sorry!).

Gelukkig wist ik dat er vlakbij ons begin/eindpunt nog een beste plas zou liggen. Daarom ging ik een ‘Henri-lusje’ maken. Nicole en ook Serge besloten mee te gaan voor de 3 extra kilometers. En wat sensatie.

Videobewijs van de Waterdichte Sokken Test

Zo ziet het er uit op het wandelpad. Genieten toch?

Maar zijn de sokken waterdicht??

Het eerlijke antwoord is: Ik denk het wel.
Met zekerheid kan ik het niet zeggen namelijk. Want, thuis waren de voeten wel wat vochtig (en nee, dat zijn geen zweetvoeten). Op zich heel logisch. Kijk maar goed naar de bovenstaande video. Dan zie je dat zelfs de bovenbenen nat zijn.

Ik ga er dan ook vanuit dat er water langs de benen naar beneden gesijpeld is. Zo de sokken in. Bovendien waren er een paar plaatsen in die plas waar het toch dieper was dan enkeldiep. En dan kan het water maar zo de sok in stromen….

Het oordeel over de DexShell waterdichte sokken

Ja, ze zijn wel waterdicht. Het werkt dus echt.
Qua pasvorm vallen ze me wat tegen. In de winkel vond ik ze er al wat groot uitzien. Ik heb maat L meegenomen, voor schoenmaat 43-46. Als er 42-44 was geweest had ik die liever gehad. Maar om nou 39-42 mee te nemen, dat zou vragen om problemen zijn (blauwe teennagels, want te strakke sokken).

Als je de sokken vast hebt, dan voelt het vreemd. Niet als een sok, maar meer als een (goekope) wetsuit. Het maakt ook dat geluid als je er over wrijft. Toch is het draagcomfort prima! Aan de binnenkant voelen je voeten geen verschil met normale sokken.

Ook de ervaring van ‘natte voeten’ is hetzelfde. Maar dan met droge voeten. Een grappige gevoel. Het lijkt me (aanname) dat de thermal guideline 5 sokken de kou van het water beter bij de voeten vandaan weten te houden.

Al met al is het een goede ervaring – ook al zakken de sokken wat af. DexShell, de sokken mogen echt wel wat strakker om de benen zitten.
Op naar de volgende plassen!

Ontdek meer van Run Han Run

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder