Leestijd: 5 minuten

Vier jaar geleden begon ik te rennen op de Hoka Rincon. De originele versie. Ik was toen op zoek naar een simpel en eenvoudig schoentje voor de trainingen. De 2e versie was net uit en in de reviews waren de ShoeTubers het er wel over eens. Weinig verschil.

Aangezien de Rincon toen mooi in de aanbieding was heb ik de originele versie van deze Hoka gekocht.
De schoen beviel me goed! Lekker licht, met een prima bounce. Het was een plezier om er op te rennen.

En nu zijn we hier bij dit blog.

Spoiler Alert

Om eerlijk te zijn heb ik er goed over nagedacht of ik dit zou schrijven. Besloten om het wel te doen.
Want het antwoord op de vraag in de titel is: Nee, het is geen miskoop. Het is ook zeker niet m’n beste koop, of keuze, qua schoen.

Dus ik zet wat dingen voor je op een rijtje over deze Hoka Rincon 3.

De pasvorm van de Rincon 3

Om het in één woord te omvatten: Mwoah.
Zodra je voet, makkelijk, in de schoen glijdt heb je niet het idee dat je in een lekker bedje terecht komt. Het is wel heel erg fijn dat de neus van de schoen ruim te noemen is – zeker voor een Hoka.

Is het dan oncomfortabel? Nee, ook niet. Het is gewoon, nou ja, een schoen.

Hoe zit de schoen tijdens het lopen?

Hier gaat het natuurlijk wel om. Dat je tijdens het lopen eigenlijk niet aan de schoen hoeft te denken, tenzij het heel positief is. Dat geeft je namelijk een mentale boost.

Ik kan niet zeggen dat deze Hoka als een Hoka loopt. Dat is waarschijnlijk de duidelijkste manier om het te zeggen. Qua pasvorm is er niets aan de hand en de ruime toebox is zelfs prettig. De hak slipt niet echt, is verder ook niet ‘aanwezig’ als ik onderweg ben.

Er is geen gevoel met de Rincon 3

Om het met een Engelse term te benoemen, de schoen is flat. Er zit geen leven in.
De landing vangt niet echt de schok op, en de overgang naar de voorvoet doe je zelf. Het loopt niet lekker door.

Bij de afzet mis ik de meta-rocker waar Hoka toch ook om bekend staat. Verder is er geen enkele sensatie bij de afzet. Dit in tegenstelling tot de originele eerste Rincon, dat was een feestje om op te rennen.

De tong blijft dankzij dit lusje goed op z’n plek zitten.

Waarom toch voor de Rincon 3 gekozen

Met name vanwege de eerdere ervaring. Voor de baantrainingen met intervallen en korter tempowerk was ik op zoek naar vervanging voor mijn (fenomenale) New Balance Rebel v2. Tegelijkertijd wilde ik graag een echt betaalbare schoen, want al met al staat er een aardig arsenaal aan euro’s op m’n schoenenrek.

Herken jij alle merken en varianten?

De Hoka Rincon is juist een mooi licht en beweeglijke schoen voor baantrainingen, of een vlotte 5k. Misschien zou je nog een 10k kunnen overwegen om er op te rennen, maar niet als je voor een PR gaat.

Ja, achteraf had ik beter voor een andere schoen kunnen kiezen

Eigenlijk vond ik de kleur en het design ook gaaf. Andere lopers bij Sisu hebben dat bevestigd met complimenten over de ‘looks’. Van de schoen dan he!

Nog een dingetje

Het zijn vaak de details die het hem doen. Zo heeft de Rincon 3 een (te) korte tong. Als je de runnersknot wil gebruiken is de kans groot dat de strik van de veter op je voet ipv de tong ligt. De tong blijft wel mooi op z’n plek, dat zit dan wel weer goed.

Wat heel fijn is, is de pulltap, dat lusje achterop de hak. Die is groot genoeg om een vinger normaal doorheen te doen, en toch minimalistisch uitgevoerd.

Goedgekeurd.

Rubber op de zool van de Hoka Rincon 3

Eén van de minpunten van de eerste editie van de Rincon was de duurzaamheid. Dat kwam met name omdat er weinig rubber onder de zool zat. Iets wat ze met de tweede versie opgelost hebben en dat is doorgetrokken naar de 3e versie waar we het hier over hebben.

Persoonlijk heb ik er geen moeite mee als het onbeschermde foam aan de onderkant van een schoen vies of rafelig wordt. Zelfs een stukje eruit maakt echt geen enkel verschil met hoe de schoen loopt. Toch is het fijn dat er net wat meer rubber op de zool zit.

Qua grip is het acceptabel. Het is echt geen Continental rubber, of Puma grip, of Vibram megagrip. Toch heb ik niet echt last gehad van slechte grip.

Jammer maar helaas

Soms zit het dus even tegen – en dat is deze keer. Desondanks loop ik er wel op tijdens de baantrainingen. Zonder problemen verder, maar ook zonder die lekkere sensatie van een fijne schoen.

Qua tempo’s zit het wel goed. Op de woensdagavond bij Sisu toch 200 meters met 3:00 kunnen lopen (voor de niet ingewijden, dat is 20 kilometer per uur). Op een schoen zonder bounce, zonder fut, en zonder carbonplaat.

Had je maar….

Ach ja, misschien heb je wel gelijk. Had ik de schoen maar niet online moeten kopen, maar eerst goed passen in een echte winkel.
Denk niet dat het uitgemaakt had. Want ik heb hem gekocht naar aanleiding van eerdere ervaringen met de Hoka Rincon 1. Bij het passen van de schoen was er niets dat zei: niet doen. Daar kom je pas na een serie kilometers achter.

Neem van mij aan, na 20km (al zijn ze enkel op de droge baan gelopen), dan kan de schoen ook bij een echte winkel niet terug omdat er ‘geen fut’ in de schoen zit :).

Nee hoor, ik benader de 100km alweer op deze schoen.
De Rincon 1 ging een goede 500km mee (en daarna nog als vakantieschoentje gedragen). Over een goed halfjaar maar eens kijken of vervanging dan alweer nodig is.

Tot die tijd lekker trainen en nog even sparen voor m’n wedstrijdschoen voor het Masters WereldKampioenschap halve marathon. Het is vrij zeker dat ik die op deze schoen ga lopen:

bron: Running Warehouse YouTube

De Hoka Cielo X1. Hahaha, ja inderdaad ook een Hoka. Wel in het oranje uiteraard! Ondertussen ervaring genoeg met dit merk om te weten dat ze me goed bevallen. Samen met Saucony en New Balance. Alleen hebben de concurrenten van de Cielo X1 toch niet de ‘fun’ die de Cielo X1 brengt.

Ontdek meer van Run Han Run

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder