Leestijd: 5 minuten

Zoals overal ook hier een terugblik, en vooruitkijken over de jaren. Daar waar het afgelopen jaar -uiteraard- toch anders verliep dan gepland, was het zeker niet verkeerd! Als het dit jaar ook zo gaat verlopen dan kijk ik er des te meer naar uit.

Laten we het blog logischerwijze eens opdelen in twee stukken. Toen en nu.
Oftwel, we beginnen met de terugblik, opbouwend naar het vooruitkijken in 2023. Want dit jaar wordt groots!

Na de finish bij de Rothaarsteig Marathon - moe en voldaan - RunHanRun (Aangepast)

Na de finish bij de Rothaarsteig Marathon – moe en voldaan.
Foto: Alinda

Terugblik naar 2022

Ok, gelijk maar even opscheppen. Alle PR’s zijn verbeterd, muv de 1km. En dat voelt goed!

Weet je waarom het zo goed voelt? Het is niets anders dan ‘collateral damage’ van de trainingen en wedstrijden van dit jaar. Ergens toch iets goed gedaan, denk ik dan.

Omdat 2022 eigenlijk een compleet trainingsjaar is voor 2023 (zie verderop bij de doelen voor dit jaar), dan snap je dat er niet veel ‘doelen’ waren. Lees ze hier terug.

Daarom wilde ik in 2022 graag 5x een 50km ultra lopen, waarvan 1x verder dan 50km.
Dat is niet gelukt, het werden er 4.

Tegelijkertijd ook een paar marathons gelopen.

Had ik het vorig naar nog, als stiekeme hoop. om de Bello Gallico te rennen, dat werd mij door twee andere (ervaren) ultralopers afgeraden. Ik ben blij dat ik naar hen geluisterd heb.
Want in september en oktober heb ik best veel, en vooral ook hard gelopen. De maand november -ja de volledige maand- was een rustmaand. En dat had m’n lijf ook echt nodig! Zal wel 50+ zijn of zoiets…

Als de de HRV status (hieronder) bekijkt van half september t/m half november, dan zie je wel dat het lijf het flink te verduren heeft gehad.

Normaal gesproken hoort de HRV binnen de grijze balk te zitten, met groene cirkeltjes. In die periode iets van 450km gerend, waarvan 4 wedstrijden. Tijdens de vakantie (ook nog in die periode!) erg veel gewandeld op Kreta, iets van 125km gewandeld met hoogtemeters.

Rothaarsteig marathon 2022 - halverwege omhoog RunHanRun (Aangepast)

Rothaarsteig marathon Foto: Laufpix.de

Resultaten in 2022

De wedstrijden, die waren tof!

Tijdens een Coopertest op de baan, gewoon een trainingsavond, toch maar mooi even net over de 3km gelopen in 12 minuten. De laatste keer dat ik dat deed was ik 14 jaar….

De 5km heb ik een nieuwe tijd op neergezet tijdens de Almelo Allée, waar ik de 10km liep. voor de 5km had ik 21 minuten en 7 seconden nodig. De 10km eindigde ook met een PR, te weten 43:26. Daarmee kon ik een ander doel van 2022 vervullen. Podium plek!  Jawel, in de leeftijdsklasse 50+ belandde ik op de 3e plek, met een mooie beker als resultaat.
Helaas geen podiumfoto – ik was al naar huis. Het was de dag voor de reis naar Kreta, en het regende knap hard. Ik wilde snel naar huis (en volgens 3 mensen van de organisatie waren er geen klassementsprijzen…  dus wel!).

Die tijd van de 10km hierboven…. is daarna nog wat verder aangescherpt. Tijdens de laatste Halve Marathon van het jaar, op oudejaarsdag in Blijham, liep ik de 10km in 43:09. Secondenwerk, maar wel sneller.

En die halve marathon, de oudejaarsloop Blijham, legde ik sneller af dan welke halve marathon van mij dan ook.  Yup, nog een PR erbij, met 1:31.51. Dat is 2 minuten sneller dan in 2019 bij de HM van Enschede.

Tijdens de Oudejaarsloop Blijham – halve marathon  |  Foto: Meijco van Velzen

De hele marathon dan….
Jazekers! Liep ik allereerst al m’n snelste marathon tijdens de 50km bij de RUN Winschoten, halverwege oktober in Duitsland bij de Rothaarsteig marathon wist ik de marathontijd te verbeteren naar 3:45.22. Tijdens een trailrun, met 800 hoogtemeters. Oh ja, die marathon moet dus wel wat sneller kunnen.

Ook de 50km tijd van de RUN Winschoten uit 2021 heb ik met ruim 30 minuten verbeterd.

Je was al gewaarschuwd dat dit best wel een goed jaar was!

M’n langste run dit jaar was het Petranpad, met een goede 60km.
Al met al een uitstekende basis voor het doel van 2023.

Han & Jan samen op het Petranpad (dit is na 40km).
Foto: Mantis Photography

Andere doelen van 2022

Afgelopen jaar wilde ik ook een totaal van 2750km rennen. Dat is het niet geworden. Het werden er net geen 2300km.
2 redenen. Als eerste die lange rustperiode in november, maar zeker ook de periode eind feb t/m maart. Last van knie zorgde er voor dat ik daar minder gelopen heb. Het kwam door de schoenen.… helaas.

Een ander kleiner doel is wel behaald, die 3000 meter rennen in 12 minuten.

Ok, op naar 2023!

De doelen voor 2023

Die zijn heel kort en krachtig, want afgelopen jaar was allemaal trainen om te bereiken wat ik in september dit jaar ga doen:

Meedoen aan het Nationale Kampioenschap 100 kilometer

Een half jaar geleden zag ik dat nog niet helemaal zitten, of gebeuren. Echter, na de 50km in Winschoten denk ik er vele malen positiever over. Want, daar ging het 30 minuten sneller dan een jaar eerder. Met als bijkomstigheid dat ik niet ‘stuk’ was aan het einde. Eigenlijk had ik nog wel over. Minimaal voor 1 ronde, maar 2 misschien ook nog wel. En dat zou dan al 70km zijn.

Na de finish – RUN Winschoten 50km

Om mij goed voor te bereiden op die afstand worden de afstanden dit jaar wat langer tijdens de trainingen. Met name de lange duurlopen, die voornamelijk uit trailroutes bestaan. Van een ‘gemiddelde 30km’ zal ik dat gaan opbouwen naar 35 à 40km.

En dan zijn er natuurlijk nog de leuke loopjes voor 2023!
Daarvan staan de langere afstanden inmiddels (in potlood) ingepland:

Uiteraard kan je het verloop er van hier volgen!
Heb je zin om een keer mee te rennen, laat het gerust weten – altijd leuk.

Ontdek meer van Run Han Run

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder