Leestijd: 4 minuten

Afgelopen zondag kreeg ik op m’n donder. Trainster Geerda gaf me beschaafd de wind van voren. Gelukkig is ze eerlijk en meent ze wat ze zegt, met de beste bedoelingen. Want, Han ging te hard, het was te intensief!

De week er voor had ik, vol bombarie en trots, verteld dat ik naar Griekenland ga in november om daar van Marathon naar Athene te rennen. Mocht je het nog niet weten, dat is een afstand van 42.195 meter en vernoemd naar de startlocatie. Wanneer het doel van het rennen een marathon is, is het de bedoeling om rustig (of erg rustig, dat mag ook) te trainen tijdens een lange duurloop. Mag je 3x raden wat Han die zondag heeft gedaan….

Precies, gewoon even een snoeihard PR gelopen op de Halve Marathon. Dat kwam er gewoon nog even tussendoor. Voor de lol.
Trots deel ik m’n tijd met haar (en anderen), waarop ik de droge vraag krijg:

PR gelopen - krijg je deze vraag - Run Han Run

Nou moet ik er eerlijk bij vertellen dat ik enkel het resultaat van de Garmin Forerunner 235 met haar had gedeeld. Zonder uitleg. Direct maar een screenshot van de hartslag er achteraan, gemiddeld 182 gedurende 90 minuten….

Een standje van de trainer gekregen - Run Han Run

Luisteren naar de trainster!

Met veel plezier, en volle inzet, train ik bij Hardloopschool De Mooie Vrouw. Wordt er tijdens een training gezegd om ‘tot de verzuring’ te gaan rennen, dan doe ik dat. Wordt er geadviseerd om even een training over te slaan, direct na zo’n snelle HM bijvoorbeeld, dan blijf ik (met moeite en soms wat tegenzin) toch thuis. Immers, mijn trainsters (jahaaa – ik heb er twee, aangevuld met ook nog twee mannen) weten wat ik graag wil, en staan mij gevraagd en ongevraagd bij met goed advies.

Daarom, vandaag maar een keer luisteren.

Vogels kijken - de schapen - Run Han Run

Schaapskudde bij waterbuffer en natuurgebied Dakhorst.

Langzaam rennen, oftewel vogels kijken

Geerda zei het al, zie hierboven. Braaf als ik ben (#kuchkuch) heb ik vandaag 21km vogels gekeken. Hier komen ze Geerda, speciaal voor jou heb ik echt opgelet onderweg!

 • Torenvalk
 • Zwaan
 • Bonte Specht
 • Blauwe Reiger
 • Ekster
 • Buizerd
 • Aalscholver
 • Gans (geen idee welke ondersoort, sorry)
 • Wilde Eend (oooh, lekker…)
 • Kraai
 • Koolwitje en Citroentje (vlinders, ik weet het, geen vogel maar vliegt wel)
 • Duif
 • Vlaamse Gaai

Dat is uiteraard niet wat er mee bedoelt wordt natuurlijk – maar grappig vind ik het wel!

Met Vogels Kijken willen mijn trainsters graag dat ik op lage hartslag loop, in een sukkeldrafje. Zeg maar inlooptempo. Dat is best vermoeiend! Helemaal als je dat 2 uur lang doet. Nog nooit heb ik zo lang over 21 kilometers gedaan als vandaag. Twee uur en vier minuten ongeveer.

Pace en Hartslag gedurende duurloop vogels kijken van 27,5 kilometer - Run Han Run

Bij km 15 even verkeerd gelopen (route was in ene weg), en een plaspauze.

 

Hartslagzones tijdens vogels kijken - Run Han Run

Vrijwel alles in zone 1 en 2 gelopen tijdens het Vogels Kijken. Daarna toch wel zone 3 en even 4.

Hoppa – tempo omhoog!

Na die 21 km was ik er klaar mee. Nee, niet met het rennen, maar met het vogels kijken. Er waren er voldoende gespot. Niet gehoord overigens, want op de lange duurlopen heb ik graag muziek op de oren. Dit keer begonnen met een live registratie van Haelos in Montreux (Bedankt Bas voor de tip!) gevolgd door het fenomenale verzamelalbum Echoes van Pink Floyd.

Hoe dan ook, na die dikke twee uur inlopen om warm te worden ben ik de laatste 6,5 kilometer wat gaan versnellen. Eerst naar 5:30, om de laatste kilometer in 4:47 te doen. Voelde prima! Ondanks dat ik de eerste 5 km een beetje ‘last’ had van het rechterscheenbeen. Gelukkig verdween dat daarna en heb verder prima gerend.

Onderweg is er 0.7 liter isodrank (verdund) genuttigd, bij de 16e kilometer een gelletje om bij kilometer 22 nog even een boost van Guarana te nemen.
Thuis direct 0,5 liter chocomel, wat water en wat melk geconsumeerd in ongeveer40 minuten. En dan toch nog 2 kilo lichter zijn volgens de weegschaal. Ik durf haast wel te stellen dat ik 1 kg per 10 km verlies. Grotendeels vocht natuurlijk, de zout residuen zaten op het hoofd en armen, hopelijk ook nog een beetje vet kwijt geraakt..

Het was een mooie dag om een pokke-eind te gaan rennen. Ondertussen leuke vogels gekeken :).

Vogels kijken - de route - Run Han Run

De afgelegde route – het lange rechte stuk langs het kanaal op tempo, al het andere was Vogels Kijken.

 

Ontdek meer van Run Han Run

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder