Leestijd: 4 minuten

2e Paasdag waren er veel evenementen om te gaan rennen. Xander had eerder dit jaar gevraagd of ik het leuk zou vinden om met hem een 10 kilometer te rennen. Van Klap tot Klap…

Klap tot Klaploop - de route - Run Han Run

Vlak, breed en rechttoe rechtaan. Snelle route dus.

Wat is een Klap?

Simpel gezegd is het Gronings voor een ophaalbrug. Het werd dus rennen van een ophaalbrug naar een andere ophaalbrug. Pak hem beet 10 kilometer verderop.

De start van de Klap to Klaploop is in Musselkanaal (Zuidoost Groningen) en dan ren je vrijwel helemaal rechttoe rechtaan naar Stadskanaal, langs het, eeehm, kanaal. Daarbij moet direct gezegd worden dat de organisatie uitstekend was! Geen strakke regie, toch alles perfect voor elkaar.

Van Stadskanaal met de bus naar Musselkanaal en dan wachten op de knal.

Klap tot Klaploop - Stadskanaal - Run Han Run

De Klap in Stadskanaal

Wachten op de knal

Met mooi weer (en dat was het!) is het niet erg om buiten te wachten. Bovendien zagen we de start van de snelle (nordic) wandelaars. Daarnaast heeft dit evenement in het Noordoosten ook deelnemers in de handbike en wheelers categorie. Mooi om te zien en sympathieke (jonge) lui om even mee te kletsen voor de start. Overigens, die gasten gaan knap hard!  30kmh gemiddeld over die 10km draaien ze hun hand niet voor om (pun intended).

Langzaam werd het drukker bij de start en de wedstrijddames werden onder applaus bij hun start begeleid. 5 Minuten later gingen de heren wedstrijdlopers van start, met een paar snelle renners. Vervolgens mocht de kudde naar de start. Ook hier alles erg gemoedelijk en relaxed. Ja, Groningen is minder gestrest dan de Randstad!

Knal!

Met een best startschot kwam de boel in beweging. Het was mijn taak om pacer/haas te zijn voor Xander voor wie het idee van een PR vanwege het warme weer eigenlijk al vergeten was. De Garmin met Peter’s Pacer ingesteld op 55 minuten (11kmh), want die 50 minuten zou te hoog gegrepen zijn.

Gaat die Xander er gewoon met bijna 12kmh vandoor! Ondanks verwoede pogingen het tempo wat te verlagen die eerste 3 kilometers bleef die kanjer maar gaan. Dan maar wat filmen!

Het is gezellig bij de Klap tot Klaploop

Overal langs de route staat publiek. Enthousiast en vrolijk publiek dat iedereen aanmoedigt en bekenden in het bijzonder en luidruchtiger. Wat een sfeer! Wanneer je Nederlanders hoort klagen over die stugge norse Groningers… ga dan een keer de Klap tot Klaploop hollen, dan weet je wel beter.

De organisatie had elke 2,5 km gezorgd voor waterposten en sponzen. Daartussenin stonden EHBO’ers vanaf de zijkant de lopers goed in de gaten te houden. Hier en daar werd iemand toch vriendelijk geattendeerd op het feit dat er zo een waterpost aan zat te komen, en dat ze maar even goed moesten drinken. Er werd geen risico genomen met dat brandende zonnetje. Klasse.

Tempo bleef hoog

Ondertussen bleef het tempo te hoog, ten opzichte van die 55 minuten. Vanaf kilometer 6 à 7 kwam er geen woord meer uit Xander, die bleef gewoon gas geven. En beetje bij beetje werden er andere lopers ingehaald. want de temperatuur had wel effect op menig loper die sneller was gestart.

Na de finish, ook gefilmd natuurlijk, ging er eerst een voorraad water bij Xander naar binnen, samen met een (lekkere!) banaan. Daarna een voorraad water over zijn hoofd. Ietsje afgekoeld kwam de vraag over de gelopen tijd…..  52:15. Toch het PR verbeterd! (Xander dus hè).  Doel bereikt, tegen de verwachting in. Wat een mooie dag.

Netto en bruto, klopt dat wel?

Het verschil tussen bruto en netto tijd acht ik wel bekend bij jou, maar hier is het enige minpuntje, of eigenlijk kanttekening, bij deze run.
De tijd tussen het startschot en het passeren van de startmat was ergens tussen de 10 en 15 seconden. Echter, wanneer ik naar de uitslagen kijk is daar een verschil van 3 minuten!

Klap tot Klaploop - resultaat Xander - Run Han Run

Zo lang hebben wij er echt niet over gedaan om na het startschot over de startmat te lopen. Ook de tijd op de Garmin zit vlakbij de bruto tijd, wat logisch is omdat ik de finish wat later afgeklokt heb vanwege het filmen. Ook het gemiddelde tempo zou onder de 5 minuten per km liggen, terwijl trouwe Garmin het over 5:11 heeft.Bij de 4km zaten we op 21:30, dus die 5km tijd klopt ook van geen kanten. Tel er drie minuten bij op en het klopt.

Klap tot Klaploop - splittijden - Run Han Run

De exacte eindtijd weten we dus niet… Maar die paar seconden, ach, dat mag de pret niet drukken! Wel mooi een 98e plek van de 440 M18+ renners. Top 25%.

Qua tijd houden we het op ‘ietsje onder de bruto tijd’. Prima gedaan Xander – die medaille heb je zeker verdiend.
(en voor mij, voor mij was dit een gezellig evenement waar ik als ’training’ Xander kon bijstaan met zijn doel)

UPDATE: De tijden zijn aangepast door de organisatie. Netto eindtijd:  52:10

Voor de liefhebbers, hierbij de video met Xander in de hoofdrol. In lage resolutie, dat dan weer wel, in verband met opslagruimte.
(Dank voor het akkoord om te delen Xander!)

 

 

Ontdek meer van Run Han Run

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder