Leestijd: 5 minuten

Eigenlijk is de titel van dit blog wat pretentieus. Overdreven.
Om de hele simpele reden dat ik 2019 niet echt met ‘doelen’ begonnen ben. Het waren er eigenlijk maar 3.

De doelen van 2019

Laat ik ze maar even op een rijtje zetten voor je. Dan ga ik er vervolgens iets dieper op in, met een dikke vette bonus!

  1. 2.000 kilometers of meer rennen
  2. Nieuw PR op de Halve Marathon
  3. Lekker blijven trailen en een paar trailwedstrijdjes rennen

Om het ‘spannend’ te houden loop ik ze van onder naar boven langs.

3 – Lekker blijven trailen en een paar trailwedstrijdjes rennen

Dit was een makkie. De meeste zondagochtenden ben ik samen met nog een stel mafkezen vroeg opgestaan, om lekker 2 uur te gaan trailen rondom Vasse. Gewoon een kwestie van doen dus.

Loopgroep Streu - Vasse

Foto: 29 december 2019 – Sandor (Loopgroep Streu)

Eerder schreef ik al dat het trailrunnen voor mij een boel brengt. In de eerste plaats is het heerlijk om lekker door ‘de natuur’ te rennen (op de paden uiteraard), maar het heeft mij zeker ook meer kracht en stabiliteit gebracht. Daar ben ik onbetwist content mee. Dat lees je wel bij de bonus….

2 – Nieuw PR op de Halve Marathon

Op 31 maart liep ik, totaal onverwacht, een nieuw PR op de Halve Marathon. Herstel, eigenlijk is het een Personal Best (PB), omdat er geen officiële tijdmeting aanwezig was. Het is gebaseerd op m’n horloge, toen nog de Garmin Forerunner 235. De gelopen tijd: 1:37.11. Een verbetering van het vorige PR met ongeveer anderhalve minuut (was: 1:38.36).

PR Halve Marathon - Roel Boerma Loop Tiel - 31-maart-2019 - Run Han Run

Onverwacht, want ik was van plan om gewoon lekker relaxed te lopen. Tot ik er bij kilometer 5 oid achter kwam dat ik ongeveer gelijk liep met m’n vorige PR – en het ging redelijk makkelijk. Tja… dan ben ik zo’n iemand die dan gas gaat geven! Met succes.
Deze run was op zich nog best wel zwaar ook. Stukken behoorlijke tegenwind (op de dijk), en alles, maar dan ook echt alles alleen gelopen. Achteraf bleken er, jazekers, wel 4 mensen gestart te zijn op de HM. Hilarisch. Het was overigens de eerste keer dat die afstand toegevoegd was aan de keuzes bij de Roel Boerma Wandel/Trimloop.

Dat was overigens de 3e keer dat ik op m’n nieuwe schoenen, de Hoka One One Bondi 6 liep. Je snapt het, die schoenen lopen lekker! Het verslag van die dag vind je hier.

En dan ga ik denken. Als ik, zomaar tussendoor een PB op de HM loop, in slechte omstandigheden….   dan kan dat dus sneller!

Nog een nieuw PR op de Halve Marathon

Een week later liep ik samen met loopmaatje Nicole (alweer) een Halve Marathon, in Diepenheim dit keer. In een rustiger tempo, en met moordend lekker weer.

Nicole had net besloten om de Hele Marathon van Amsterdam te gaan rennen. Dit was de kick-off van haar lange afstandstraining. Daarbij fungeerde ik als haas, om haar, met wat mazzel, naar haar PR op de HM te brengen.

Kastelenloop Diepenheim 2019 - Run Han Run

Dat werd het hem niet – het was te warm. En zo vroeg in het voorjaar van die lekkere temperaturen is iets waar je als loper dan nog niet klaar voor bent. Hoe lekker het weer dan ook, het was te warm voor ons renners.

In de week er na kwam er een appje in de groep – of iemand het startbewijs voor de HM van Enschede wilde overnemen…  Machteld zag er vanaf.
Nou ja… wetende dat ik in Tiel een nieuw PB gelopen had onder zware omstandigheden, kom maar op met dat startbewijs! Wordt het wel meteen een PR poging op een officiële afstand met tijdmeting.

Nou – zo gezegd, zo gedaan. De focus lag die dag op hard gaan. Ademhaling, hartslag en tempo. Verder heb ik nergens op gelet. Het doel wat ik mij ambitieus stelde voor de HM in Enschede was 1:35. Het werd nog mooier, want vanaf kilometer 17 had ik het gevoel dat ik absoluut niet harder kon. Maar, de data op m’n horloge zei wat anders. Ik had ruimte over qua hartslag, die kon nog wat omhoog zonder dat ik in de problemen zou moeten komen.

Dus, gas er op! Ook al denk je dat je het niet kan, vaak kan je toch net iets meer! Die dag rende ik een mooi PR van 1:33.51. Dik tevreden! Helemaal leuk dat Machteld, van wie ik het startbewijs overgenomen had, voor de finish nog even aanmoedigde tijdens de eindsprint.

Leuk dat ik het voor Machteld heb kunnen waarmaken – een PR op ‘commando’ lopen. En dat terwijl er het weekeinde daarvoor, èn daarvoor ook een HM gelopen was.

1 – 2.000 kilometers of meer rennen

Dat bleek een makkie. De teller staat op 2325 kilometers.
Dat zal mede te danken zijn aan het ‘bonus’ doel hieronder

Morgen, oudjaarsdag, nog even lekker een 10km crossen door de bossen bij de Oudejaarscross in Almelo. Een mooi einde van een goed loopjaar!

De Marathon van Athene – bonusdoel

Aan het begin van 2019 stond er geen marathon in de planning. Ook dit blog was er nog niet.

Toch zat er ergens achter in het hoofd dat stemmetje. Want, mijn eerste marathon was niet verlopen zoals gewenst en/of gehoopt. Een goede leer, dat wel. Maar nog een keer? Nee. Of toch…

Wil je nog even weten hoe dat allemaal zat, dat kan je hier lezen: Komt er dan toch een tweede marathon?

Ondertussen snap je het al wel, die tweede marathon is er gekomen! Dat was namelijk de Landgoed Twente Marathon. Ha! Die zag je vast niet aankomen. Die LTM was een onderdeel van mijn training, en ook daar heb ik een verslag van geschreven.

Het bonusdoel van 2019 was het succesvol volbrengen van de marathon, en die begint in….  Marathon, om door de heuvels heen naar Athene te gaan. De authentieke afstand, met de finish in het originele Olympische stadion uit 1896, van de eerste moderne Olympische Spelen. Wow.

Panathenaic Stadium - finish Athens marathon - Run Han Run

Bron: Flickr – photo by RzlBrz007700

Hoe dat allemaal gegaan is, mocht je het nog niet gelezen hebben staat hier:

Dat waren ze, de doelen van 2019.
Alle drie de (eenvoudige, ja ik weet het) doelen zijn behaald. Hoe gaat dat in twintigtwintig? Je leest het in m’n volgende blog.

Abonneer je even als je dat nog niet gedaan hebt!

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens niet. Enkel de gebruikte plugin maakt gebruik van je informatie voor een goede verzending.

 

Een geweldige jaarwisseling toegewenst – en een fenomenaal sportief twintigtwintig toegewenst!
-Han

Run Han Run met de medaille - Marathon van Athene

Foto: Florian (loopreizen.nl)

Ontdek meer van Run Han Run

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder