Leestijd: 8 minuten

Daar gaan we weer! Een (hopelijk) beknopt blog over resultaten. En bij het hardlopen weten we, behaalde resultaten uit het verleden dragen bij aan de toekomst!

Image: Kirill Richert

Laten we als eerste maar eens door de doelen van 2021 heen gaan – en bekijken hoe geweldig afgelopen hardloopjaar was….

 • Doel 5 – Behaald  (2500km rennen in 1 jaar)
  In 2021 heb ik zelfs meer dan dat gerend, de telling kwam uit op 2715 kilometers
 • Doel 4 – Gedeeltelijk behaald  (onbekend terrein)
  Bertus heeft me zeker een keer of wat op sleeptouw genomen (figuurlijk Bertus, figuurlijk!). Dat begon met de voorverkenning van de Vechtdaltrail – maar ook de Full Moon Run heb ik oa samen met hem (meerdere malen) beleefd.
  Dit doel heeft nog ruimte voor progressie – dus wie neemt me een keer mee?
Full Moon Run Sallandse Heuvelrug

Full Moon Run op de Sallandse Heuvelrug

 • Doel 3 – Behaald  (2 marathons rennen)
  Klinkt gek, maar dit was eigenlijk een makkie om als doel te halen. Het waren er namelijk 6, waarvan er 4 verder dan 50km.
 • Doel 2 – Behaald  (ultra marathon rennen)
  Hier helemaal happy. Doel was 1 ultra marathon. Het waren er dus 5….
  45km trailrun, 3x 50km (1x trail) en 76km bij de Last Men Standing.
 • Doel 1 – in wording…  (100 kilometer rennen)
  Daar werk ik nog aan, en daar waren de ultra’s van ’21 een basis voorbereiding voor. Later meer, bij de doelen van dit jaar.
  Ik heb in elk geval al wel ervaren hoe het is om in Winschoten ‘rondjes’ te lopen (die zijn 10km hoor!) met de bijbehorende, geweldige, sfeer.

…maar wacht, er is meer!

Hardlopend was ’21 eigenlijk best een goed jaar. Toegegeven, er waren ook wat tegenslagen

De grootste tegenslag was het gemis aan gezamenlijk trainen. Het vroeg zeker wat doorzettingsvermogen om toch te gaan/blijven rennen – wat gelukkig gelukt is. Wat een slechte woordencombi Han – Ja, ik weet het. Sorry, ben beetje lui.

In augustus een andere dikke tegenslag. Trainert Bianca, van de Hardloopschool De Mooie Vrouw, gaf te kennen te stoppen met het hardloopgedeelte van haar bedrijf. Aaaah! Weg waren de hardlooptrainingen en trainers.

De oplossing, voor mij, was aansluiting vinden elders. Eigenlijk een makkelijke keuze, en heb me dan ook al snel ‘gemeld’ (en aangemeld) bij SISU – de atletiekvereniging in Almelo. Dat was een prima keuze, bleek achteraf. En wel hierom:

Snelle tijden

In het laatste gedeelte van het jaar ben ik nog wat gas gaan geven op de ‘kortere’ afstanden. Immers, de Ultra’s zaten er op, en het is af en toe best lekker om gewoon goed ‘stuk’ te gaan. Figuurlijk! Want ik wil geen blessures. Ondanks de snelle tijden hieronder (voor mij dan dus), schat ik in dat ze sneller kunnen. Want, niet overal heb ik de volle volle 100% gegeven, ter voorkoming van blessures.

5 kilometer

Op een mooie zomerdag in juni, met 30+ graden is het zalig trainen! Tenminste, dat vind ik dan.

Deze avond gingen we 2x hetzelfde rondje lopen, van een goede 5km. Niet eens alles verhard, er zat een stukje zandweg bij, wat enigszins mul was. Hoe dan ook – er had iemand zin om goed gas te geven.

Het resultaat was een nieuwe snelste tijd op de 5 kilometer: 21 minuten en 18 seconden (4:16/km).
Stiekem durf ik te zeggen dat ik hem dit jaar nog wel een keertje harder ga lopen. Ik schat in dat ik de 5km op 4:10/km moet kunnen lopen.

5km-snelste-tijd-RunHanRun

1000 meter

Tijdens een fanatieke (doe ik het wel eens anders…?) training bij SISU liepen we 6x de 1000 meter. Meteen een voordeel van lopen op de baan, altijd vlak en je weet exact waar je zit mbt de te lopen afstand. Dan is het eenvoudiger om je capaciteiten en reserves in te schatten. Anders gezegd, je weet waar je kan gaan versnellen om net niet te verzuren, en toch vol op stoom over de streep te vliegen.

Hoe dan ook, de 4e keer 1000 meter ging eigenlijk best vlot, en het liep heerlijk. Halverwege bedacht ik me dat het misschien wel eens mogelijk zou kunnen zijn om een snelste km neer te zetten…. Na de 4e ronde zat ik idd niet erg ver van m’n snelste kilometer af.

Voor de 5e ronde maar even een shirt minder aan gedaan, en mentaal voorbereid op afzien tijdens een straf tempo!

Na de 5e ronde wist ik nog niks…. Ik vermoedde dat het wel eens gelukt kon zijn – alleen, ik wist niet meer exact wat mijn snelste tijd op de 1000 meter was. De 6e ronde ook wel hard gegaan, maar ik wist vanaf het begin al dat het niet slim was om echt hard door te gaan, en ben dus na 300 meter het tempo naar beneden gaan schroeven, ook weer om blessures te voorkomen.

Na het uitlopen, en het stoppen van de Garmin, kwam de verlossing: Nieuw Record – snelste 1km.
Die staat nu dus op 3 minuten en 43 seconden. 8 seconden er af. Dat lijkt niet veel – maar je mag het van mij nadoen!

1km-snelste-tijd-RunHanRun

10 kilometer

Een moeilijke afstand! Bovendien loop ik dat niet zo vaak. Het is te ver om echt hard te gaan, en te kort om lang of langzaam te gaan rennen. Deze snelste 10km liep ik dan ook tijdens een run van 18 kilometer, op 2e Kerstdag.

Dat was niet zomaar een dag, want het vroor 7 graden, en er was een flinke oostenwind. Zo’n koude snijdende wind waar ik recht tegenin liep. Als je dan nèt niet genoeg kleding aan hebt, zit er maar 1 ding op. Rennen om warm te blijven! en hard ook.

Dat is dus wat ik heb gedaan. Gelukkig kreeg ik na halverwege de wind in de rug, en ging het nog harder. Het resultaat was een 43 minuten en 53 seconden op de 10 kilometer. Ruim 30 seconden sneller. Een mooie afsluiting van ’21!
(Gemiddelde tempo op de volle 18km was 4:32/km)

10km-snelste-tijd-RunHanRun

Verste afstand ooit

Ook dit jaar liep ik de verste afstand ooit. Een week van tevoren besloot ik om, voor de lol (ja, echt!), mee te gaan doen met de Last Men Standing. Lees hier hoe dat allemaal ging.

Hoe dan ook – 76 kilometer rennen. en dat was erg gaaf – mede vanwege de geweldige support van het thuisfront en mede hardlopers die een rondje mee liepen (bekijk de video).

Ook dit jaar wordt er weer een Last Men Standing georganiseerd – alleen komt de datum niet lekker uit mbt andere runs die ik graag wil gaan doen. We zien het wel – misschien ben ik wel weer zo gek om het te doen…

50k ultra badge Garmin

50k Ultra Run Badge van Garmin

Coopertest

Die trainert van ons bij SISU, tevens de voorzitter (Ja, dat ben jij Remco!), vind het leuk om ons als ‘snelle’ groep goed uit te dagen. Zo mochten we tijdens een ochtendtraining (want trainen na 17.00 uur mocht even niet) de Coopertest lopen. Tja, Han is Run Han Run niet als hij er dan niet voor gaat!

Het resultaat lag net beneden mijn ‘wens’ en dus een doel voor dit jaar. 2910 meter in 12 minuten was de behaalde afstand, daar waar ik toch wel die 3000 meter wil aantikken tijdens een Coopertest.
Want… als 15-jarig knulletje op de HAVO kwam ik tot 3150 meter. Zou toch stoer zijn als deze vijftig-plusser daar nog aardig bij in de buurt weet te komen!

Coopertest-SISU-Almelo-RunHanRun

Doelen 2022

Ik hou het simpel. Dit zou toch een ‘beknopt’ verhaal worden…  #kuchkuch

Als eerste uiteraard doorgaan met het trainen voor de 100 kilometer.
Dit jaar wil ik eigenlijk minimaal 5x verder lopen dan 50km. Waarvan 1x boven de 65 (maar onder de 80).

Alhoewel…. in december is er een hele gave trailrun in België, de Bello Gallico. 50 mijl met 1200hm en een start om middernacht. Dat zal ook weer een andere vorm van trainen vragen! Een keer laat en later gaan beginnen met rennen en tot 02.00 uur doorgaan oid. In het donker ja.
En een keertje vroeg naar bed, om dan om 03.00 uur op te staan, en te gaan beginnen aan een lange duurloop.

Bello-Gallico-route-50-mijl-RunHanRun

Ten tweede een minimum van 2750 kilometer in het jaar rennen. Dat moet zeker wel haalbaar zijn, gezien afgelopen jaar.

Dat van de 3000 meter op de Coopertest wist je al.

Ach – eigenlijk is dat wel mooi zo.
Uiteraard blijf ik lekker lopen met de Streu Trailrunners en trainen bij SISU. De eerste voor de afstanden, de mooie omgeving en gezelligheid, de tweede voor de tempo’s en intervallen, aangevuld met de gezelligheid.

Momenteel ben ik druk bezig om ‘het jaar’ (vol) te plannen met leuke trails en wedstrijden. Het lijkt er op dat er 10 evenementen van 50+ kilometers komen. Nu eerst de vrouw maar eens heel erg lief aankijken….
Zodra ik wat meer duidelijkheid heb over wat ik wanneer van plan ben te gaan doen qua evenementen en runs (op goede hoop dat het door gaat natuurlijk) zal ik het hier met je delen.

Als je dat niet wilt missen, meld je dan even aan voor de email meldingen.  #geenspam

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens niet. Enkel de gebruikte plugin maakt gebruik van je informatie voor een goede verzending.

Update – 5 januari

Inmiddels is de tweede 50km ultratrail al weer gepland. De BUT.
Voluit is dat de Brabantse Ultra Trail. Een evenement van 100km, met 2x een 50km lus.

BUT100 Noord kaart 2021

Dit is de 50km Noord lus van de BUT

Dit keer ga ik één van de twee lussen lopen, de noordelijke om precies te zijn. Want, in november 2020 hebben we daar al een goede 20km gewandeld. En, omdat het echt een schitterend gebied is zei ik toen al dat ik er wel een keer wilde rennen!  19 februari gaat dat gebeuren.

Als je wilt zien hoe mooi dat gebied is, hier heb ik een aantal foto’s op een rijtje gezet.

Trouwens, de eerste 50km ultra trailrun had ik me al eerder voor ingeschreven, de Sallandtrail. Lekker dichtbij en eveneens door een geweldig mooi stukje Nederland.
Dit kan wel weer eens een mooi hardloopjaar worden!

Ontdek meer van Run Han Run

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder