Leestijd: 3 minuten

Wie Sauerland een beetje kent, die weet dat het daar aardig op en neer gaat. Voor Nederlandse begrippen praat je dan (bijna) over bergen. Wanneer je daar gaat wandelen kan ondersteuning van trekking-poles (stokken) best handig zijn. Hoe zit dat dan met rennen?

Zelf wandel ik in heuvel/berggebied graag met stokken, Daar ben ik door ervaring wijs mee geworden, helemaal vorig jaar in de Pyreneeën.
Maar ook rennend heb ik de stokken al eens gebruikt, en dat viel me niks tegen. Beter gezegd, het ging makkelijker en ‘automatischer’ dan verwacht. Dat heb ik in Griekenland, op het eiland Samos uitgeprobeerd, en ervaren.

Voorverkenning Rothaarsteig met stokken

Daarom maar besloten om een ‘proefrondje’ te maken bij de Rothaarsteig en een flink stuk met stokken te gaan rennen. Dat is de beste manier om te ontdekken of het voordeel biedt bij het stijgen en dalen.

Route-voorverkenning-Rothaarsteig-Marathon-RunHanRun

De route van 25km met 512 hoogtemeters.

Hoe het met de stokken liep, dat zie je in de video. De conclusie zal ik je vast verklappen: De Rothaarsteig Marathon ga ik met stokken hardlopen. Het voordeel bij het stijgen is het feit dat je een gedeelte van de ‘kracht’ en ‘energie’ die je nodig hebt uit je armen kan halen, waardoor de benen iets minder belast worden. Wel fijn op lange afstanden.

Het voordeel bij het dalen is misschien wel groter. Bij de wat steilere stukken naar beneden hoef je minder af te remmen op je bovenbenen, en dat voorkomt spierpijn en kramp. Daarnaast, door de snelheid bij het dalen iets te temperen met de stokken vermindert de impact van de klappen op de knieën.

Ondertussen kan je wel lekker tempo blijven maken, alleen worden de nadelen van snel afdalen verminderd door de stokken,

De voorverkenning van de Rothaarsteig Marathon in beeld

Wat heb ik heerlijk gelopen zeg. Zo’n schitterende omgeving. En dat stijgen, dat went eigenlijk wel, zolang je het maar met beleid doet. Ja, dit zou ik zo weer doen!

Garmin down – hoe zit dat dan met de route?

Dit was even een dingetje. De donderdagochtend voor vertrek lag Garmin plat. Nu had ik de route al wel uitgezet, zodat ik die in m’n telefoon kon zetten en gewoon kon volgen, zoals ik wel vaker doe. Daarbij was ik in de veronderstelling dat ik de route ook al in het horloge (Garmin Fenix 6x Pro) had gezet.

Het tegendeel bleek waar. Shit! Nu Garmin plat lag, kon ik met geen mogelijkheid de route vanaf het Garmin Connect platform in m’n horloge zetten.

Bestaat toeval? De zondag er voor, na het wekelijkse 2 uur trailen in Vasse, met de Loopgroep Streu, stond ik nog even te praten met loopmaatje Peter. Daarbij hadden we het (onder andere) over de handige app ‘Komoot‘. Met name omdat die hele goede en gedetailleerde kaarten heeft. Beter dan in Garmin Connect.

En inderdaad, dat zag er top uit.

Dus… snel die app gedownload, de route er in uitgezet (dat was even wat werk) en de app op de telefoon gebruikt. Peter, dank voor de tip! Het was de redding voor dit rondje.

De navigatie van die app was continue op het goede moment. Ruim op tijd, en bijna altijd duidelijk. Slechts 2x heb ik me verlopen. Dat is niet veel op 25 kilometer met een route-app die je nog nooit eerder gebruikt hebt. Ook voor het wandelen is dit een ideale app. Ik ga er zeker meer gebruik van maken.

Je kan mijn route hier zien:  https://www.komoot.nl/tour/225983527

Hoogtemeters-route-voorverkenning-Rothaarsteig-Marathon-RunHanRun

De hoogtemeters tijdens de voorverkenning van de Rothaarsteig Marathon

Ontdek meer van Run Han Run

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder