Leestijd: 3 minuten

Eigenlijk vind ik een goed georganiseerd kleinschalig hardloop evenement leuker dan die grote commerciële happenings (looking at you 7-heuvelen & Dam-tot-Dam). De Haarlerbergtrail is daar een prima voorbeeld van. Daarom vond ik het tijd om deze trailrun weer eens te gaan lopen.

Het is de week na de Diepe Hel. Ook zo’n mooi evenement (OK, ietsje groter, dat wel) wat hier lokaal georganiseerd wordt. De Halve Marathon is hier een toffe afstand met aardig wat glooiingen op-en-neer. Je kan je er lekker op stuk bijten zeg maar.

Aan de start van de Diepe Hel had ik nog geen idee hoe ik hem zou lopen, maar het werd een comfortabel snelle run. Eigenlijk zelfs maar 1 minuut en een beetje langzamer dan m’n PR op die afstand. Maar goed, een 30km het weekeinde erna moet kunnen, zeker als je gewoon lekker gaat lopen. Toch?

Het liep anders bij de Haarlerbergtrail #PunIntended

De Haarlerbergtrail

Op de zaterdag voorafgaand aan de Haarlerbergloop is er de trailrun. Sinds 2016 wordt deze georganiseerd en het was mijn 3e deelname. De eerste keer liep ik er een 25km oid, de overige 2x deed ik mee aan de 30km route over de Sallandse Heuvelrug en het uitkijkpunt op de Holterberg.

Met de klok mee #Haarlerbergtrail

Voor de start kwam ik Hubert tegen, die ik nog kende van de 100km in Winschoten en de Loop Esch Door in Tubbergen. Nou ja, hij herkende mij…
We vertrokken redelijk vooraan, samen met de 22km lopers. Het tempo zat er meteen goed in, al zei Hubert dat 5:00 zijn streven was. Dat leek mij ook wel wat, dus ik ging mee.

Pff – had je gedacht! We liepen gewoon 4:30. Dat is een stuk sneller zeg maar. Omdat er een gezellig groepje ontstond bleef ik lekker meelopen. Met 10 graden was het uitstekend loopweer. Al bleek al snel dat ik eigenlijk teveel aan had. Nou ja – liever wat warmer dan te koud zeg ik dan.

Hubert bleef de sokken er goed in houden en heel langzaam verdween hij uit het zicht. Vooral de tweede helft. Hij bleef strak 4:30 doorlopen, en ik… nou, niet dus.
Hoe dat ging zie je in de video hieronder!

Snelste 30km

Het was de zondagmiddag dat ik goed naar de data keek. Ik was benieuwd hoe ik de vorige keer gelopen had bij de Haarlerbergtrail – dat wist ik zo niet meer.
Het bleek in 2021 geweest te zijn, met een tijd van 2 uur 39.

In ene werd de gelopen tijd van 2 uur 28 best wel vlot. Op Garmin maar eens gekeken wat mijn tijden op de 30km überhaupt geweest zijn, door de jaren heen. Bleek die 2:39 de snelste geweest te zijn – tot afgelopen zaterdag!

Ondanks de zware tweede helft (vanwege die Diepe Hel die ik geracet had) had ik toch maar even 11 minuten van de snelste tijd op de 30km afgesnoept. Maar dat was niet de bedoeling!
Wel mooi natuurlijk.

De maandag na de Haarlerbergtrail

Ik zit dit nu op de maandagavond te schrijven. Terwijl ik eigenlijk training op de baan heb.

Nu was ook wel op de baan – alleen werd dat de kortste training ooit! Na 2x 100mtr op inlooptempo hield ik het voor gezien. De hamstring voelde niet goed aan. Dan kan je beter stoppen, want met forceren schiet je niets op. Dat is de prijs die je betaalt als je twee weekeinden achterelkaar gaat racen bij een pittig evenement.

En leuk dat het was!
Over 2 weken is de volgende uitdaging er alweer. Kill the Hill.

 

Ontdek meer van Run Han Run

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder