Leestijd: 3 minuten

Eén van mijn doelen qua hardlopen dit jaar is het volbrengen van een ultramarathon. Nou is daar in feite al aan voldaan, met de Vechtdaltrail eerder deze zomer. Dit keer wordt het een 50 kilometer op de weg, in wedstrijdverband.

Dat is al over 2 weken!  11 september loop ik in Winschoten de 50 kilometer. Waarom nou helemaal in Winschoten? Nou, omdat ik daar over 2 jaar eigenlijk wel de 100 kilometer wil volbrengen, tijdens de NK 100km.

Dat is dus precies een ander doel van mij.

logo van RUNwinschoten

Hoe zag de training er uit

Om goed voor te bereiden op een ultramarathon voldoet het niet om 2x per week naar de training te gaan bij de hardloopclub voor de intervalletjes. Gemiddeld genomen zag een week er dan ook zo uit:

  • Maandag – intervallen en tempoblokken (hardloopclub)
  • Dinsdag – rustdag
  • Woensdag – intervallen en tempoblokken (hardloopclub)
  • Donderdag – rustdag, soms een relaxt rondje van 4 à 10km
  • Vrijdag – lange langzame duurloop 2 à 3 uur
  • Zaterdag – rustdag, soms een tempoblok of een korte duurloop van 1 uur
  • Zondag – Trailrun in Vasse van 2 à 3 uur, waarvan het laatste uur wat sneller dan de eerste 2.

Verder heb ik begin dit jaar m’n eerste 50km gelopen, op een heerlijk rustig tempo. Een prima manier om de afstand eer aan te doen.

Dat gaf mij moed om te participeren in de Last Men Standing, waar ik ‘even’ 76 kilometer op één dag volbracht.

In de bossen ten zuiden van Nijmegen heb ik een 45km trailrun gedaan. Goed voor de spieren en het uithoudingsvermogen. En zoals ik al schreef, de 50km trailrun (wedstrijd) bij Ommen door het Vechtdal.

Vechtdaltrail Junner Koeland 2 - RunHanRun

Vechtdaltrail Ommen
Foto: Jan Schellekens

Tijdens de zomer maar een hoogtestage genomen, met veel wandelen. Geintje, dat was gewoon vakantie. Voor een hoogtestage zaten we te laag (700/800 meter) en echt rennen viel daar in de bergen wel wat tegen. er waren aardig wat hoogtemeters!

Al heb ik daar nog wel een hele gave out-and-back gelopen van Altenmarkt naar Zauchensee en terug. 540 hoogtemeters en 11,2km enkele reis.
Heen (omhoog) ging in 72 minuten, om daarna in 51 minuten weer naar beneden te denderen. dat voelde lekker hoor!

Oostenrijk-Trailrun-RunHanRun

Wat waarschijnlijk wel een goede bijdrage geleverd heeft qua training zijn de back-to-back trainingen. Dat zijn dan twee wat stevigere trainingen (duurloop) op 2 dagen achter elkaar. de tweede dag begin je dan eigenlijk met (licht) vermoeide benen.

Zo heb ik een paar keer op de donderdagavond gelopen, een kilometer of 10, bij voorkeur op een sneller tempo dan ik tijdens de ultra van plan ben te gaan lopen. Om daarna op vrijdag een 30 kilometer te lopen op wedstrijdtempo, en als het lukte de laatste 5 à 8 km nog even aan te zetten.

Vooruitzicht

Niet altijd even makkelijk om te ‘voorspellen’ wat het gaat worden. Als ik terugkijk naar de Vechtdaltrail, dan zat ik daar te optimistisch qua eindtijd.

Waarschijnlijk zal het iets tussen de 5 uur en 5 uur 15 minuten worden. Toch hoop ik echt dat het in 5 uur gaat lukken.

Uit de lange duurloop trainingen weet ik dat hollen op 6:00 of langzamer mij zwaar valt. Dat wil wel voor een stukkie, maar meer liever niet. Daarom ben ik van plan om 5:45 / 5:50 als tempo te pakken.

Dan heb ik na 40 kilometer 400 seconden, oftewel ruim 6 minuten reserve om te benutten bij het inkakken tijdens de laatste 10 kilometer.

Gelukkig loopt het ‘op de weg’ een stuk efficiënter dan bij een trail. De vermoeidheid zou daarom ook wat minder moeten zijn. Daarnaast ga ik toch nog beter op m’n voeding letten (wat meer, en wat eerder), om te voorkomen dat die hamer mij gaat raken.

Voeg daar als laatste de uitstekende ambiance aan toe bij de RUNwinschoten, dan ben je toch geneigd te zeggen dat het kan. Zolang alles maar op z’n plek valt, het weer niet in de minste plaats.

Ambiance bij RUNwinschoten

Foto: DvhN

Als je het leuk vindt, via deze LIVE TRACKING kan je de voortgang volgen – of download de app!  Zaterdag 11 september dus bij de RUNwinschoten.