Leestijd: 7 minuten

Eigenlijk is een review niet meer nodig. In de afgelopen 15 dagen heb ik 3x een Halve Marathon op deze schoenen gerend. Daarbij de eerste keer het PR verbeterd met 1 minuut 25 seconden, om dat twee weken later nog eens te doen met 3 minuten en 20 seconden. Kortom, de schoenen zijn goedgekeurd!

Om schoenen een beetje een review te kunnen geven is het nodig om er op te rennen. Dat is inmiddels 7x gebeurd, met 105.6 kilometers in totaal.

Overzicht running activities Hoka One One Bondi 6 review - Run Han Run 42

Hoe is het rennen op de Hoka Bondi 6

Lekker!
Voordat je nu zelf direct tot aanschaf over gaat is het goed te weten dat ik normaal gesproken overproneer. Daarom heb ik Sidas zooltjes in m’n schoenen zitten en hierdoor is het prima mogelijk om ook op neutrale schoenen te rennen. De Hoka Bondi is een neutrale schoen. De voeten waar de schoenen omheen gaan zijn iets breder dan gemiddeld.

Zodra je de schoen aan doet voel je de zachte, dikke demping al. En dat is precies het kenmerk van de schoenen van Hoka. Mijn eerste ervaring was een relaxed en rustig klein rondje. Even wennen aan de schoenen. Daarbij viel het mij op dat ik, naar mijn vermoeden vanwege de lage drop van 4mm, heel mooi middenvoets landde. Eigenlijk zelfs iets meer richting voorvoet dan hak. En dat terwijl het 5 jaar geleden nog een volledige haklanding was.

En die demping… tjonge wat is dat een genot! Het loopt echt heerlijk ‘zacht’. Het viel mij wel meteen op dat ik de Hoka Bondi wat strakker moest veteren dan de vorige schoenen (deze set vervangt de New Balance 1080 uit 2018).

Hoka One One Bondi 6 - Run Han Run

Snelheid op de Hoka

Als je de schoen ziet is die lomp en groot. Misschien wel massief!
Na de rustige eerste kennismaking met de Hoka’s een wat langere afstand (17km) gelopen. De bedoeling was om dat rustig te doen…. Kennelijk willen deze schoenen graag vooruit, want zonder het door te hebben liep ik onder de 5 minuten per km. En eerlijk gezegd liep het lekker en soepel die dag, dus een beetje gas er bij!

Dat kostte geen enkele moeite. Sterker nog, het was eigenlijk wel fijn om dat wedstrijdtempo op te zoeken. Hier komt het voordeel van het lage gewicht van de schoen om de hoek kijken. Hoe lomp en groot ze er ook uit zien, ze wegen des te minder! Dit is absoluut niet de lichtste schoen van Hoka, maar wel lichter dan mijn vorige schoenen. Volgens run2day is dat 284 gram.

Eerste snelle run op Hoka Bondi 6 - Run Han Run

Vermoeide voeten

Wanneer je lange afstanden loopt is het fenomeen van blauwe tenen, gevoelige tenen, pijntje onder de zool van de voorvoet en zulks wat vast wel bekend. Dat is minder op deze Hoka Bondi 6. Het klinkt gek, maar de voeten komen uitgeruster uit deze schoenen dan welke van mijn andere schoenen dan ook.
(Adidas Supernova – 2014, Brooks Adrenaline GTS – 2015, Saucony Ride9 – 2017, New Balance 1080 – 2018, Brooks Levitate – 2018)

De pasvorm is goed stevig, waarbij de voorvoet iets smaller is dan de hele ruime NB 1080 uit 2018 (het 2019 model is daar juist weer wat smaller gemaakt). Ruim genoeg voor de meesten.

Hoka One One Bondi 6 review - Run Han Run (4)

Spontaan een nieuw PR

De eerste echte serieuze beproeving van de Hoka Bondi 6 was in Tiel. Daar zou ik, wederom rustig, een Halve Marathon gaan rennen. Schrap dat rustig maar meteen. De eerste twee kilometer gingen al voorbij in 10 minuten, terwijl dat eigenlijk nog warming-up was. Ongemerkt ga je dus harder lopen.

Eerder schreef ik al een blog over het nieuwe PR op de nieuwe schoenen, Lees dat voor wat meer details. Hier werd het PR aangescherpt van 1:38,36 naar 1:37.11

De week er na heb ik wel een rustige Halve Marathon gelopen, samen met loopmaatje Nicole. Zij ging alleen de Kastelenloop in Diepenheim rennen. De route leek me leuk en ik mocht van haar mee. Zo hebben we samen op een mooie zonnige warme dag in 1.55 de 21 kilometers volbracht. Heerlijk relaxed gelopen, met tof weer en een sympathiek loopmaatje. Henri was er ook bij, maar alleen voor het meerijden…. Die rende gewoon even naar de eerste plaats toe in zijn leeftijdsklasse.

Ook na deze dag geen vermoeide voeten of benen. Sterker nog, eigenlijk gewoon nog fris als een hoentje.

Kastelenloop Diepenheim 2019 - Run Han Run

Knallen op de Halve Marathon van Enschede

Daags voor het festijn in Enschede liet hardloopmaatje Machteld weten dat ze door een blessure de HM in Enschede niet zou gaan rennen. Als iemand anders er wilde starten, had zij wel een startbewijs.
Ach… waarom ook niet?

Drie jaar geleden mocht ik al een keer aan de start verschijnen in deze bruisende studentenstad, toen voor mijn eerste hele marathon (wat een drama werd…). De sfeer in Enschede is geweldig, en nog een pluspunt, er lopen pacers. Niet alleen voor de hele marathon, maar ook voor de halve.

Omdat ik net twee weken totaal onverwacht en onder redelijk zware omstandigheden toch een PR had gelopen, kon ik dat misschien wel aanscherpen in Enschede. Aan de schoenen zou het vast niet liggen! En die pacers kunnen dan wel erg handig zijn om een mooi strak, regelmatig tempo te gaan lopen.

Dat liep anders, maar dankzij de app Peter’s Pacer (op de Garmin Forerunner 235) kon ik prima zien hoe ik liep qua schema, wat ik ingesteld had op en eindtijd van 1:35. Gelukkig kan ik mezelf daarmee voor de gek houden en werd het een 1:33.51.
En de voeten? Die waren blij, met zulke heerlijke schoenen en zachte demping.

Over de hardloopschoen zelf

De pasvorm van de Hoka One One Bondi 6 is goed, zacht, comfortabel en de maat is ’true to size’. Je hebt geen maat kleiner of groter nodig. Zoals ik al schreef, qua veteren moet die mogelijk ietsje strakker dan je gewend bent. Qua ademing had het wat luchtiger gemogen, je zou het eerder een ‘warme’ schoen dan een ‘verkoelende’ schoen kunnen noemen. Echter, de voeten hebben het er niet warm in gehad, dus het zal wel goed doordacht zijn van de ingenieurs bij Hoka.

Hoka One One Bondi 6 review - Run Han Run (1)

De afwerking ziet er top en solide uit. De schoen voelt aan als een echte degelijke kwaliteitsschoen. Hoe het mesh en de voering zich over langere tijd zal houden is moeilijk te voorspellen.

De zolen en het rubber is een verhaal apart. Dat van die demping heb ik al wel verteld, maar wat je op de zool ziet is her en der rubber, maar lang niet overal. In de eerste plaats spaart dat gewicht uit. Rubber is zwaarder dan EVA schuim. Je ziet dit wel vaker bij lichte (en snelle) schoenen. Gelukkig zit er hier voldoende rubber onder om grote en snelle slijtage van het schuim te voorkomen.

Toch zie ik na slechts 100km al slijtplekken op het rubber. Mijn vermoeden is dan ook dat het rubber redelijk zacht (licht) is. Hier ga je zeker geen 1000 kilometer op kunnen rennen.

Hoka One One Bondi 6 review - Run Han Run (3)

Niet overal rubber op de Hoka Bondi 6 om gewicht te sparen

Hoka One One Bondi 6 review - Run Han Run (2)

Na slechts 105 kilometer al duidelijke slijtage plekken op de hak, aan de buitenkant

De schoen zelf voelt verder eigenlijk best stijf aan. Even de teen ombuigen als je de schoen in de hand hebt kost je moeite. Tijdens het rennen is dat niet te merken. Mogelijk vanwege een stukje technologie wat er in de zool verwerkt zit. Een soort van driehoekje wat net wat stugger is, en wat als ‘kantelpunt’ fungeert. Zodra je daarover heen gaat, vliegt de schoen naar voren en rol je soepel af.

Bij regen heb ik nog niet gerend met de Hoka’s, hier valt dus niet echt een oordeel over te vellen. Omdat de oprichters van Hoka voorheen bij de trailrunning divisie van Salomon hebben gewerkt, acht ik de kans groot dat dat wel snor zit.

Een blije loper is een snelle loper

Blij word ik zeker van deze Hoka’s. Twee jaar geleden al een keer op Hoka’s gelopen bij het zoeken naar nieuwe schoenen, nou, ik zwabberde toen alle kanten op met die zachte demping! En nu, nu loopt het voortreffelijk. Ja, ik zou ze zeker aanraden om mee te nemen op je lijstje als je gaat shoppen voor nieuwe shoes.

Dit is zeker geen schoen voor op de baan, of korte stukken. De response van de schoen is daarvoor te laag, met de dikke demping. Ga je veel kilometers vreten? Ja hoor, pak gerust de Hoka Bondi 6!

Op de weg naar de marathon van Athene is dit mijn go to schoen voor de lange duurlopen. De training bij Hardloopschool De Mooie Vrouw zal ik voornamelijk op de Brooks Levitate blijven doen. Totdat die aan vervanging toe zijn. Wat het dan gaat worden, dat zien we dan wel weer. Alhoewel de Brooks Ricochet zeker een optie is.

Op welke schoenen loop jij graag, en waarom?
Laat hieronder een reactie achter!

 

Ontdek meer van Run Han Run

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder