Leestijd: 6 minuten

Onvoorstelbaar wat de sporthorloges alias smartwatches van vandaag allemaal doen en kunnen. In dit blog licht ik er een specifieke uit, namelijk de ‘Body Battery‘ van Garmin, waar het ‘Stress Level‘ ook onder valt. Dat doe ik aan de hand van m’n eigen data, uitgelezen uit de Body Battery informatie.

Waarom? Eenvoudigweg omdat het eigenlijk knap accuraat is! Dat is dan weer leuk om te delen.

Garmin Body Battery en Stress Level begin Covid-19 RunHanRun

De Body Battery & Stress Levels op de eerste dag van de Covid-19 symptomen

Wat is de Body Battery

Gewoon heel simpel in het kort gezegd is het een graadmeter van je energieniveau.
Zit je barstensvol energie en is je lichaam helemaal OK, dan heb je 100%. Ben je brak, belabberd, overtraind, ziek en/of ronduit slecht – dan zal je zien dat de body battery dat aardig zal weerspiegelen met een hele lage score.

Nee, bij 0% ben je niet dood.

Coros Apex met Stamina

Coros APEX

Vooropgesteld, het is en blijft een indicator, geen exacte wetenschap. Het werkt ook niet als je je horloge af en toe om hebt, of alleen met een activiteit zoals hardlopen.
Bij andere merken dan Garmin zal er vast wel iets gelijkwaardigs zijn, zoals stamina bij Coros (een term die Garmin in de nieuwste Fenix 7 serie heeft overgenomen overigens).

Wil je meer weten over de uitleg van Body Battery, kijk dan even op de site van Garmin zelf.

Wat is het stress level

Onderdeel van de Body Battery is het stress level. Moeilijker te omschrijven wat dat exact is, maar het is lichamelijke stress, niet je geestelijke stress (burnout / overspannen).

Kennelijk weet Garmin te meten, of beter gezegd, te correleren uit andere data, hoe ‘hard’ je lichaam aan het werk is. Gebaseerd op hartslag, ademhaling en nog iets?  Ik weet het ook niet.

Daarom nam ik dat eigenlijk altijd met een korrel zout. Bij benadering vast wel okay, maar verder niet nuttig. Inmiddels denk ik daar anders over!

De Body Battery tijdens de gewone situatie

Aan de hand van gemeten data door Garmin, bij mij, laat ik zien dat die Body Battery en bijbehorende Stress Level best wel wat inzicht kunnen verschaffen.

Er kunnen absoluut geen harde conclusies aan verbonden worden. Toch zijn er paralellen te trekken.
Voel je je prima, en zie je de Body Battery lager worden, dan is de kans aanwezig dat er ‘iets’ is. Dit kan natuurlijk een stukje overtraindheid zijn, of ‘een slechte dag’ (die hebben echt wel een oorzaak hoor!)
Daarover zometeen meer.

Goed, daar gaan we.

Garmin Body Battery normale situatie RunHanRun

Een normale gemiddelde week.

Dit is de grafiek van een ‘normale’ week. De piek op elke dag is ongeveer het moment van opstaan. Het laagste punt om en nabij het einde van de dag, als ik in bed kruip.

Zoals je ziet laadt de Body Battery prima op gedurende de nacht, en loopt die de hele dag door langzaam ‘leger’ afhankelijk van de activiteiten.

Garmin Stress Level normale situatie RunHanRun

Normale Stress Level dagelijks gemiddelde

Het gemiddelde Stress Level van diezelfde week, waarbij je ziet dat het lichaam zich hier geen zorgen hoeft te maken.

Die week zag er qua activiteiten als volgt uit:

Weekactiviteiten normaal RunHanRun

Maar nu….  nu wordt het interessant.

Ziek zijn en de Body Battery

Afgelopen half jaar ben ik 2x getroffen door een virus. Ik was goed ziek.
De eerste keer betrof het een pittige keelontsteking, de tweede keer was het covid-19.

En dat ziet er dan als volgt uit

Keelontsteking

Garmin Body Battery keelontsteking RunHanRun

Keelontsteking

Garmin Stress Level keelontsteking RunHanRun

Keelontsteking

Ergens gedurende de maandag begon ik wat ‘kriebel’ te krijgen.
Dinsdag en woensdag had ik goed last van m’n keel en de woensdagavond lag ik als een vaatdoek op de bank, heb toen niet getraind. Donderdag en daarna… volledig uitgeschakeld.

Toch zie je bij de body battery dat die de woensdagavond al beduidend leger was dan normaal. En de Stress Levels waren dinsdag en woensdag al flink gestegen. Mijn lichaam was aan het knokken tegen dat virus.

Zondag begon ik me al beter te voelen. Grappig dat dat bevestigd wordt door het Stress Level, wat inmiddels alweer wat gedaald was. De Body Battery had nog een extra dag nodig om te ‘herstellen’ van de inspanning. Dat noemen ze dan ‘uitzieken’.

Covid-19

Dit patroon is iets anders, wat logisch is, omdat het ziekteverloop ook anders is.

Nog voordat je de symptomen van Covid-19 gaat vertonen, is je lichaam al aan het vechten met het virus. Dat ziet er zo uit:

Garmin Body Battery Covid-19 RunHanRun

Covid-19

Garmin Stress Level Covid-19 RunHanRun

Covid-19

Dinsdag was het lichaam al bezig om het Covid-19 virus de baas te worden, en ook woensdag ging de Body Battery al naar beneden en het Stress Level omhoog. Terwijl ik me prima voelde!Zelftest Covid-19

De klachten (symptomen van corona) begonnen eigenlijk pas gedurende de donderdag. In de avond namen de symptomen dusdanig toe dat ik begon te vermoeden dat het wel eens corona kon zijn.
Dat werd vrijdagochtend bevestigd door de zelftest, en later die dag door de GGD.

Aan het Stress Level valt mooi te zien dat het virus toen alweer minder vat op het lichaam begon te krijgen, en vandaag, zondag, is het Stress Level terug waar het hoort. Ook de Body Battery is in de nacht van zaterdag op zondag omhoog geschoten!

De data zegt eigenlijk dat ik er weer bovenop ben. De symptomen vertellen dat nog niet. Af en toe nog wat kuchen, en de neus is ook nog licht snotterig.
Desondanks voelde ik me vanochtend al stukken beter!

Wat kan je met de Body Battery en het Stress Level

Hierboven heb je twee situaties gezien waaruit blijkt dat de functies van de Garmin niet zomaar ‘iets’ laten zien.

Of je ermee kan voorspellen lijkt me wat overdreven. Toch… het kan je eigen gevoel aanvullen. Twijfel je om een zware training, of lange afstand te gaan rennen, en je ziet dat de Body Battery en of Stress Level niet je ‘normale’ situatie laten zien – dan kan je beslissen om je schema om te gooien.

Het kan zijn dat je rustiger aan wilt doen, omdat je lichaam kennelijk toch minder ‘optimaal’ is qua fitheid dan je zelf vermoed. Of andersom! Dat kan natuurlijk ook. Je voelt je slap en hebt geen zin – terwijl de data zegt dat alles helemaal prima is….

Je gevoel is vaak goed – maar het kan ook achter-, of voorop lopen, op de data. Gebruik het allemaal samen en ontdek wat voor jou het beste werkt.

fyi – ik bezit de Garmin Fenix 6x Pro

 

Ontdek meer van Run Han Run

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder