Leestijd: 3 minuten

Op de agenda: de marathon van Berlijn, eind september. Alhoewel, sinds afgelopen week moet ik ‘stond’ zeggen. Want in Duitsland zijn t/m begin oktober alle evenementen met meer dan 5.000 deelnemers verboden. Met meer dan 40.000 deelnemers is de Berlijnse marathon 2020 daar dus onderdeel van.

Het was te verwachten.

Berlin-marathon-afgelast-of-verplaatst

Zoeken naar een andere herfst marathon

Of het echt nodig is om een alternatief te gaan zoeken weten we nog niet. Ik zeg bewust ‘we’, want met onze loopgroep zouden we er met een behoorlijke afvaardiging naar Berlijn reizen, om een klere-eind te gaan rennen. Voor de lol.  Om precies te zijn met 14 hardlopers en 8 supporters.

De marathon van Berlijn gaat niet door, op 27 september. Dat is zeker, en dat heeft de organisatie ook al laten weten. Maar… de marathon is nog niet afgelast.

Toch heb ik al even zitten kijken naar een alternatieve marathon. Je zou kunnen denken aan London, Rotterdam, Amsterdam of Eindhoven. Die vinden allemaal in diezelfde periode plaats. Alleen, die zijn allemaal vol. Dat gaat hem niet worden. Bovendien, Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven kunnen niet tippen aan Berlijn natuurlijk. Kom op – het is ook een uitje! Net zoals vorig jaar naar Athene dat was.

Wat wel zou kunnen, is de Rothaarsteig marathon. Daar ga ik, onbetwist, niet onder de 4 uur lopen. Dit is namelijk een trail marathon in Sauerland, door en over het Rothaarsteig Gebirge. En gebirge… dat is Duits voor gebergte. Met hoogtemeters dus, een stuk of 800.

Rothaarsteig-marathon-hoogteprofiel

Waarom die? Omdat het een schitterend gebied is. En met maximaal 1.000 deelnemers mag die wel doorgaan.

Maar, Berlijn dan?

Daar hangt het dus een beetje van af. Want, wat gaat er gebeuren met de Berlijn marathon? In mijn opinie zijn er 4 mogelijkheden. Ik zet ze op een rijtje voor je.

1 – afgelasting

In dat geval houdt het snel op. Dat betekent ook dat er een alternatief gezocht wordt door mij, om toch nog even lekker een mooie marathon te gaan rennen de komende herfst. De Rothaarsteig Trail is dan zeker een optie. Of ergens een kleinere marathon in Nederland. Maar zo ver ben ik nog niet.

Rothaarsteig-marathon

2 – verplaatsing 1

Het zou zeker ook kunnen dat de startdatum van de Berlijnse marathon ietsje verlaat wordt. Bijvoorbeeld naar begin november. Maar, durft de organisatie dat aan? Gaat die dan wel door…? Dat zou best wel een riskante gok kunnen zijn. Toch zou het kunnen, en dan lopen we de marathon van Berlijn iets later. Voor de training is dat geen probleem.

3- verplaatsing 2

Er is nog een mogelijkheid voor de verplaatsing van de hele marathon van Berlijn. En dat is naar het voorjaar van 2021, en wel op 11 april. Want dan is er ook de halve marathon van Berlijn, die eind maart 2020 afgelast werd. Berlijn is een drukke en grote stad, met veel activiteiten. Dat moet wel allemaal passen in die stad. Dat is dan ook de reden dat deze verplaatsing aan de ene kant logisch is, maar tegelijkertijd ook niet. Want de halve marathon van Berlijn is druk. De hele ook! Dat is dus dubbel druk…  Voor de organisatie en de stad. Dus is er nog mogelijkheid 4.

4 – verplaatsing 3

De laatste mogelijkheid die ik dan zie is een verplaatsing naar het voorjaar, maar niet tesamen met de halve marathon. Misschien wel in maart of eind april. Zelfs begin mei zou nog kunnen, alhoewel het dan vaak al te warm is voor toptijden op een marathon. En als Berlijn ergens om bekend staat…  De laatste wereldrecords op de marathon zijn allemaal in Berlijn gelopen. In de maand mei is die kans simpelweg kleiner, en daar wordt de organisatie vast niet blij van.

Wereldrecords-marathon-Berlijn

Bron: Wikipedia

We zullen wel zien wat het wordt, gewoon nog even geduld.

In de tussentijd bekijk ik mogelijke alternatieven. Zodra de bekendmaking is van wat er gaat gebeuren met de marathon van Berlijn kan ik meteen actie ondernemen door me in te schrijven voor een alternatief. Je hoort het van me!

Ontdek meer van Run Han Run

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder