Leestijd: 4 minuten

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: vandaag heb ik een nieuw PR op de Halve Marathon gelopen:  1:37.11

PR Halve Marathon - Roel Boerma Loop Tiel - 31-maart-2019 - Run Han Run

Alleen, dat was helemaal niet de bedoeling!
Vandaag liep ik in Tiel, tijdens de Roel Boerma Loop. Nooit van gehoord? Dat snap ik. Het is een kleinschalig evenement, zonder digitale tijdregistratie, zonder chip. Maar wel een heel bijzonder evenement voor mij, en daarom loop ik er. Hard.

Roel – dit PR is voor jou!

 

Stukje achtergrond over de Roel Boerma Loop

Inderdaad, dat is de Roel uit de naam van deze wandel- en trimloop. Mijn zwager.
Veel te vroeg overleden aan kanker. En omdat hij, samen met de rest van het gezin, destijds veel hebben gedaan bij en voor de lokale hardloopvereniging Astylos, hebben zij tijdens de periode van ziekte een hardloop evenementje opgezet.

Eigenlijk was dat een eenmalig iets, 8 jaar geleden. Vanwege het succes en enthousiasme van de deelnemers toen, kwam er een vervolg. Tegelijkertijd werd het uitgebreid met wandelroutes, want niet iedereen die begaan was met Roel wilde rennen.

Het derde jaar, Roel was er bij, maar voor de laatste keer, werd het ‘eenmalige’ wandel- en hardloop evenementje een jaarlijks terugkerend gebeuren en kreeg het zijn naam: De Roel Boerma Wandel- en Trimloop.

Het was mijn bedoeling om daar vandaag lekker relaxed, genietend van het rivierenlandschap de 21,1 kilometer rennend af te leggen. Op m’n nieuwe schoenen: Hoka One One Bondi 6.
Daar had ik al 2 keer eerder op gelopen. Anderhalve week geleden een relaxed klein rondje van 5 kilometer, en vorige week zaterdag een (eigenlijk best wel snelle) 17 kilometer.

Hoka One One Bondi 6 - Run Han Run

Omdat die twee keer rennen op de nieuwe Hoka’s prima was verlopen, durfde ik vandaag de HM ook wel aan.

Het hardlopen naar het PR toe

De eerste 2 kilometer voor mijn gevoel rustig begonnen, en twee jongere knullen voor me hadden het over een tempo van 4.40 wat ze wilden gaan lopen. “Laat ze maar gaan“, dacht ik nog. Ik liep prima met 5 minuten per km.

Toch leek het er op dat die jonge gasten wat langzamer gingen lopen, ik kwam wat dichterbij. Er op en er over dus, relaxed op m’n eigen tempo. Tja, dat bleek toch 4.40 te zijn. Ik dacht nog “He, die jongens lopen dus geen 4.40“.

Na 5 kilometer ging het nog steeds lekker, ik zat heerlijk in het ritme, mooie pasfrequentie van rond de 180 stappen per minuut en lage hartslag, Nog altijd rond, of zelfs onder de 4.40.
En laat die 4.40 nou precies het gemiddelde tempo zijn wat ik tijdens mijn laatste PR op de Halve Marathon liep, eind september bij de Almelo Allee (1:38.36).
-lees hier het verslag van mijn eerste halve marathon, ook bij de Almelo Allee-

Ja, dan ga je toch denken…  Alles voelt goed, het tempo gaat lekker, het weer is mooi, mijn conditie top, genoeg voeding (twee beste borden spaghetti de avond er voor en een eiwit shake in de ochtend), dus laat ik dit tempo maar eens aan gaan houden, dan zit er wel een PR in.

Tevens zag ik dat mijn hartslag belachelijk laag was. Zo laag, dat ik het eigenlijk (nog) niet geloof.
Vergelijk het maar, onder de hartslag van mijn vorige PR, boven die van vandaag.

Hartslag-laatste-twee-PR-op-HM---Run-Han-Run

Voor de volledigheid, mijn max HRF ligt op 202 (ja, ik heb een hoge hartslag tijdens het hardlopen. Rusthartslag is momenteel 47).

Zo gedacht, zo gedaan. Vanwege de aanwezige wind die af en toe recht van voren kwam bleek het tempo wat te schommelen. Dan weer 4.55, om na een bochtje weer 4.25 te rennen.
2x toch een zwaar momentje gehad en dan jezelf even wat moed inpraten en doorgaan. Volhouden!

Overigens wil ik hier ook even de vele vrijwilligers bedanken. Top dat jullie ons renners veilig laten oversteken bij wegen, de juiste weg op wijzen en van water voorzien onderweg. Dank dank dank.

Ongetwijfeld hebben de nieuwe Hoka’s  bijgedragen aan deze prestatie. Wat een heerlijke demping hebben die schoenen. Zodra ik er nog wat kilometers bij op heb zitten, ook tijdens een training met ‘De Mooie Vrouwen‘, zal ik er eens een review over schrijven.

Nu eerst lekker genieten van een nieuw PR. 1:37.11
En dan lekker slapen.

Route Halve Marathon - Roel Boerma Loop 31 maart 2019 - PR - Run Han Run

De route van de Halve Marathon bij de Roel Boerma Wandel- en Trimloop (31 maart 2019)

Ontdek meer van Run Han Run

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder