Leestijd: 4 minuten

Soms kan je van iets eenvoudigs blij worden. Zo ben ik vandaag door Garmin op wat leuks geattendeerd. Dat komt als volgt…

Hardlopen kan in verschillende disciplines, en verschillende klassen. Eén van die segmenten is op basis van leeftijd. En sinds vorig jaar val ik in de 50+. Nu dacht ik dat dat de ‘masters‘ zijn, maar dat blijkt zelfs al vanaf 35 jaar zo genoemd te worden, alhoewel de IAAF de grens van 40 hanteert. Dus een ‘master‘ dat ben ik al wat langer.

Overigens, het betekent niet dat je als 50+ onderaan bungelt hoor, als je maar een beetje door rent! Zo werd ik afgelopen zondag nog 14e overal bij de heren op de 10km in Almelo. Daar was ik zelfs 5e bij de 50+ categorie. In de top 14 stonden dus vijf 50-plussers….

Waarom maakt Garmin mij nou blij?

Nou, dat is eigenlijk heel eenvoudig te zien in dit screenshot van de Garmin Connect App.

VO2 max Run Han Run - fitnessleeftijd van 20 jarige

Mocht je mijn enthousiasme nog niet helemaal snappen…. Vandaag word ik 51 jaar. En op basis van de metingen van Garmin de afgelopen 3 jaar, heb ik een fitnessleeftijd van een twintiger.
Ha – zo jong heb ik me in geen tijden meer gevoelt!

Ik zeg – laat maar komen die marathon van Athene.

Recente trainingen

Nu je toch hier bent, zal ik je meteen even wat vertellen over de laatste paar activiteiten.

Zoals ik al zei, heb ik afgelopen zondag (29 september) de #AlmeloAllee gerend. De (net geen) 10 kilometer om precies te zijn. Dat was uiteraard in overleg met mijn trainer Bianca. Want, op basis van mijn trainingsschema voor de marathon van Athene gaf zij aan dat het goed was om nog twee keer een ‘prikkel‘ in te plannen.

Dat werd dus de 10 km in Laren waar ik zowaar een PR op die afstand liep (44:47), al was dat niet zo heel moeilijk aangezien het vorige record dateerde uit de Halve Marathon te Enschede in april. En dus de (net geen) 10 kilometer in mijn thuisstad Almelo.

Beide keren mocht ik, in overleg met Bianca natuurlijk, volle bak gaan.
Hoe dat in Laren verliep kan je hier lezen. In Almelo heb ik de race beduidend beter gebalanceerd. Niet te snel starten, en dan langzaam aldoor iets harder. Alleen lukte dat na een kilometer of 4 à 5 niet meer. De hartslag gaf aan dat ik harder kon (zat rond de 180, terwijl mijn AD bij 186 ligt). Ik kreeg de hartslag -lees: mijn tempo- niet verder omhoog.

Laaste kilometer Almelo Allee 2019 Run Han Run

De laatste kilometer door de binnenstad. (foto: Marieke Kwast)

Dat betekende dan ook dat het gemiddelde aldoor rond de 4 minuten en 28 seconden per km schommelde. Vrijwel hetzelfde tempo als in Laren.
Onderweg wist ik al dat het ’te langzaam’ ging om mijn ambitieuze doel van 43:30 te gaan halen. Normaal gaat mij dat dan frustreren, dit keer gelukkig niet. Immers, het ging hier niet om de 10 kilometer wedstrijd, maar als trainingsonderdeel voor…  je-weet-wel.

Bij de finish zie ik ‘de klok’ op 43 minuten staan en een aantal seconden wegtellen. Huh? Op de finish zag ik 43:20. Wow! Heb ik dan toch sneller gelopen dan ik dacht? Want, ik weet dat de GPS op een polssportcomputertje niet altijd even exact is. De Garmin gestopt en gekeken. Inderdaad, 43:20.

Uitslag Almelo Allee 2019 Run Han Run

Wat ik ook zag, was de afstand…  9.75 kilometer. Bagger! Ook mijn loopmaatjes Dinant, Nicole, Peter en Hendri hadden allemaal ongeveer 9.8km als afstand geklokt.

Almelo Allee 2019 Garmin uitslag Run Han Run

Wanneer ik de tijd van kilometer 9 ook als tijd voor kilometer 10 pak, dan kom ik uit op 44:30. Dus wel iets sneller dan in Laren, maar… zonder die laatste 200-250 meter gerend te hebben. Alhoewel ik die 750 laatste meters harder liep qua tempo dan de negende kilometer. Als ik volle bak mag, dan ga ik ook volle bak!
Het voelt desondanks niet echt als een nieuw PR.  Wat vind jij daar van? Geef onderaan even een reactie!

Zware halve marathon

Gisteren nog ‘even’ een halve marathon gelopen over de Sallandse Heuvelrug. Van Nijverdal naar Holten en weer terug. De route van de Diepe Hel Holterbegloop, die eind oktober op de agenda staat.
De afstandbordjes staan er al…

Diepe Hel Holterberg kilometeraanduiding - Run Han Run

Die viel tegen, in de zin dat het zwaar ging. Dat kwam niet door de continue regen (nou ja, meer motregen), maar ik was kennelijk nog wat vermoeid. Dat merkte ik aan de bovenbenen met name, en de ietsje hogere hartslag.

Sallandse Heuvelrug trainingsrun Run Han Run 1

Schitterend gebied om te rennen. #SallandseHeuvelrug

Valt wel te verklaren hoor, want de maandag na de AlmeloAllee eerst een half uurtje krachttraining gedaan, en vooraf aan de reguliere training een 5km als bonus, om daarna direct lekker te trainen met Johan, die een mooi interval programma voor ons had. Diegenen die mij een beetje kennen, weten dat ik dat niet ‘relaxed’ kan doen.

Ook woensdag eerst half uurtje krachttraining in de ochtend en ’s avonds had Bianca een pittige intervaltraining voor ons, en ook daar weer lekker op tempo de duizendjes gerend. Gevolgd door Pilates op de donderdagavond en vrijdagochtend een uurtje yoga. Ik had het kunnen weten dat het vandaag wel eens wat zwaarder kon zijn. Geeft niet! Is goede mentale training :).

Vandaag eerst maar even een rustige dag qua sport (klein rondje met m’n zus trailen) en een beetje verjaardag vieren. Het schijnt dat ik nog mee tel tussen de twintigers! Mijn dag kan dus niet meer stuk.

Ontdek meer van Run Han Run

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder