Toen ik begon met rennen (april 2014) maakte ik al snel gebruik van een app om bij te houden hoeveel en hoe snel ik rende. Ik koos toen voor Runkeeper, en dat deed prima zijn werk. Het betekende echter wel dat de telefoon altijd mee moest. Dat kan oncomfortabel zijn.
Intussen stond het PR op de Halve Marathon op 1.48 en een beetje. Het doel voor het jaar 2017 was om dat onder de 1:45 te brengen.
Tegelijkertijd vond ik dat het wel weer eens tijd was om mezelf met iets leuks te verwennen. Eerder had ik al een snelle, lichte en comfortabele zonnebril gekocht, gevolgd door de Avanca d1 draadloze bluetooth oortjes.
Sporthorloge kopen
Het zou een sporthorloge worden, voor m’n verjaardag. Ach ja, als je de 40 goed voorbij bent ga je gewoon cadeautjes voor jezelf kopen. Weet je zeker dat je iets leuks en bovenal nuttigs ‘krijgt’.
Als eerste doe je research. wat wil je dat het moet kunnen, wat is fijn als het dat ook kan en wat is eigenlijk overbodig. Ook de keuze qua merk is er eentje om over na te denken.
Zonder te gaan vertellen welk merk en type jij wat aan hebt, want dat bepaal je helemaal zelf, kan ik wel stellen dat ik tevreden ben met mijn keuze: Garmin Forerunner 235.
Het werd sowieso geen TomTom, want die hadden destijds net aangekondigd te gaan stoppen met sporthorloges. Fitbit kon niet genoeg en Suunto is te onbekend en prijzig, Polar ziet er grof uit en eigenlijk lelijk. Bedenk daar even bij dat ik kleine, dunne (dames)polsjes heb. Wat ook meetelde waren de ervaringen van gebruikers (daar is ren-neef Thijs weer….). Daarbij kwam Garmin prima uit de bus.
De Fenix 5, man wat een ding, is dusdanig prijzig, dat dat te gortig is voor een nieuw PR op de halve. Bovendien is dat zo’n joekel dat niet comfortabel om mijn pols past. Zodoende de Forerunner 235 gekozen, want de balans tussen wat die kan en de prijs was OK genoeg voor aanschaf.
Een maand voor de halve marathon bij de Almelo Allee had ik hem. Tijd genoeg (pun intended) om er aan gewend te raken.
Waarom sneller lopen met een sporthorloge
Omdat Runkeeper altijd al perfect vertelde wat de snelheid en afstand was, is er ook bekend wat mogelijk is. Om dat terug te zien op het sporthorloge is dan een mooie bevestiging. Dus wat ga je dan doen? Inderdaad, sneller rennen, immers, diezelfde score van Runkeeper is ook te halen met het sporthorloge.
Een voordeel van de Garmin sporthorloges is de aanwezigheid van een ruime selectie aan apps en widgets voor dat ding. Al snel werd duidelijk dat ‘Peter’s Pacer‘ een hele handige is! Je kan namelijk een afstand en een eindtijd instellen. Voordat je begint met rennen weet je dus al wat je gaat lopen…
Bij de HM eind september in Almelooo stond Peter’s Pacer keurig ingesteld op 1:44.30. Tijdens het lopen krijg je mooi visueel in beeld of je voor, of achter loopt op je ingestelde schema. Uiteraard wil je altijd voorlopen op dat schema!
Sterker nog, een beetje reserve opbouwen is ook mooi, stel je voor dat de laatste 5km toch wat zwaarder worden. Al rennend en kijkend op dat sporthorloge zie je dat het goed gaat. Wanneer het lichaam dan ook nog aangeeft dat het lekker loopt, dan ziet het er mooi uit! Eigenlijk verleg je op deze manier je grenzen en dan blijkt: je kan meer dan je denkt.
Jezelf voor de gek houden
Aan de ene kant lijkt het er op dat ik mij op deze manier voor de gek hou. Nou, het lijkt er niet alleen op, het is zo!
Want ik weet dat ik ‘op schema’ loop, dankzij die handige informatie van het sporthorloge, en toch ga je dan sneller lopen. Gewoon omdat het kan? Ondanks dat ik weet dat het zo voor me werkt, maak ik daar nu goed gebruik van.
De dag van de Almelo Allee, waar ik een PR wilde gaan lopen op de HM, heb ik dat mede dankzij het sporthorloge gedaan. Het werd 1:43.07.
Zowel snelheid als hartslag waren mooi vlak die dag. Want omdat het sporthorloge precies laat zien welk tempo er gerend wordt, is het eenvoudiger om een strak en gelijkmatige pace te lopen. Even snel naar je pols kijken tijdens het rennen is beduidend eenvoudiger dan op je telefoon te moeten koekeloeren.
Is een nieuw PR de aanschaf van een sporthorloge waard?
Die vraag kan je niet zomaar met ja of nee beantwoorden. Dat ligt aan jezelf. Maar enkel voor een nieuw PR? Nee. In mijn ogen niet.
Want eigenlijk is het nog altijd een aardig bedrag voor een sporthorloge. Daarom draag ik hem elke dag, en niet enkel bij het rennen. Geeft overigens ook mooie statistieken over hartslag door de dag heen, en oh ja, je kan er ook de tijd en datum op zien. Om maar iets te noemen.
Ondertussen loop ik nu 1,5 jaar met de Garmin Forerunner 235 en de tevredenheid is er nog steeds. Iets nieuws, moderners zou welkom zijn. Alleen is het op dit moment de prijs nog niet waard.
Misschien als ik de marathon in Athene succesvol uitgelopen heb… als cadeautje voor mezelf.