Leestijd: 4 minuten

Vooropgesteld, dit is geen advies en je krijgt geen antwoord op de vraag hierboven. Want, je mag dat lekker he-le-maal zelf bepalen.

Sinds heel vroeg luister ik al veel naar muziek. Op mijn tiende (als ik het goed herinner) had ik al een echte stereo-casette-recorder boombox. Ongeveer zoiets als dit:

Vintage boombox - Run Han Run

Niet exact dezelfde – maar komt in de buurt

Op mijn zestiende was dat al een serieuze set van Grundig met speakers die mijn ouders nu nog kunnen horen…. Met andere woorden, muziek en Han gaan goed samen.

Rennen met muziek

In de eerste periode dat ik begon met rennen had ik lekkere muziek op de oren. Ideaal, want dan hoorde ik mezelf minder hijgen. En ook dat gestamp van m’n voeten vielen wat minder op. Destijds liep ik nog met te grote passen, en dikke haklanding. 165 stappen per minuut was redelijk normaal.

Natuurlijk liep ik ook wel eens zonder muziek. Het gevolg daarvan was voornamelijk dat ik mijn ademhaling ging aanpassen aan het stapritme. 3 stappen inademen, 1 stap vasthouden en dan 2 stappen uitademen. De kenners zullen weten dat dat niet ideaal is

Het grappige is dat ik daar met muziek op de oren eigenlijk geen last van had. Met minder, of eigenlijk geen, miltsteek als resultaat. Kortom, Han liep harder met muziek.

Beats per minute versus stappen per minuut

Ondertussen was ik een beetje aan het lezen geslagen over hardlopen, Goede informatie genoeg te vinden op het web. Een eerste tip die ik mij ter harte nam was het aanpassen van mijn pasfrequentie. Die lag te laag. Dan denk je natuurlijk direct:  There’s an app for that!

Daarom maar een app gedownload die er voor zorgde dat je kon instellen op welke BPM je de muziek wilde hebben. Die app selecteerde dan de muziek (offline op de telefoon) op basis van de BPM. Door een BPM te kiezen die iets hoger lag dan mijn 165 stappen per minuut (ik begon met 168/170) wordt muziek geselecteerd op dat tempo.

Omdat ik op de maat van de muziek liep, nam ik dus automagisch kleinere stappen. Vervolgens de BPM iets opgeschroefd naar 172/175.

Ideaal zou je denken! Nou, nee. Het was een RAMP!

Waarom lopen op BPM niet werkt

Allereerst zat er een kleine variatie qua BPM in de muziek, waardoor je een nummer wat harder rende, dan weer wat langzamer. Goede training op zich, alleen bepaalt de muziek het tempo dat je loopt, in plaats van jezelf of je lijf.

Daardoor gaat het gebeuren dat je je ‘eigen tempo’ gaat lopen, wat net naast de beat van de muziek is. Aaargh, dat is net zo erg als Annie Schilder en Jan Keizer die denken dat ze nog zuiver kunnen zingen (In 2017 heb ik hen in Kos live horen zingen tijdens de Nederland Muziekreis (niet vragen!) en dat was tenenkrommend).

 

Binnen 4 weken was de betreffende app verwijderd van de foon. Wat een rust gaf dat zeg! Gewoon weer lopen zoals je zelf wilt, onderwijl luisteren naar lekkere (hardloop)muziek. Het was het proberen waard, maar deze muziekgadget op basis van Beats per Minute was voor mij geen succes.

Oortjes of doppen?

Sennheiser HD 201 - heerlijke koptelefoon

Hardlopen-met-de-Sennheise-HD-201---Run-Han-Run

Als je van muziek houdt, dan wil je graag goed geluid. De muziek moet tot zijn recht komen. Nou, probeer dat maar eens met lichte, kleine oordopjes. De gratis dopjes bij de Samsung S4 (2015) waren niet slecht. Maar kwaliteit is wat anders. Daarom ben ik regelmatig gaan lopen met Sennheiser over-ear hoofdtelefoon.

Prima geluid voor een verdomd lage prijs. Op zich zitten ze ook erg comfortabel, alhoewel het er erg lomp uitziet bij het lopen. Gelukkig ben ik geen mode-poppetje en zal het me worst zijn wat anderen van m’n ‘outfit’ vinden.

Toch was het niet echt prettig lopen, en ondanks de prima geluidskwaliteit heb ik de Sennheiser niet lang gebruikt bij het hardlopen.

Wat ik ook erg irritant vond was het snoertje van de oortjes naar de telefoon (die ik destijds overigens nog gewoon los in het broekzakje van m’n short had zitten).

 

Draadloos – Avanca D1

Een goede uitgave was de aanschaf van de Avanca D1 bluetooth headset. Lange batterijtijd, relatief aardig geluid zolang je de equalizer van je favoriete muziek app wat bijstelt. Met deze gadget heb ik echt erg veel kilometers gerend, met plezier.

Mijn advies daarbij is om de kleinste siliconen dopjes te gebruiken. Daardoor sluiten de dopjes niet 100% je gehoorgang af en hoor je dus ook nog omgevingsgeluiden. Wel zo veilig!

Inmiddels loop ik nog draadlozer dan met de Avanca, namelijk met de Jabra True Wireless earplugs. Wat een plezier!

Jabra True Wireless Elite

Muziekkeuze

Mocht je het leuk vinden om te weten waar ik naar luister, ik loop graag op wat snellere en ‘hippe’ muziek. Met name Dance en Club tunes doen het dan goed. Voor de langere duurlopen zet ik graag een mix op van Hed Kandi, Neelix, of het wat oudere Bloomingdale. Wanneer ik vooral niet te hard wil gaan is het slim om iets minder fanatieke tunes op te zetten, dus meer de gangbare ‘Now that’s music‘ of streamingkanalen (Stingray) met lekkere Dance hits.

Voor de bijzondere relaxte lange duurlopen wijk ik ook wel eens uit naar volledige concertregistraties van U2, Genesis of, als favoriet, Echoes van Pink Floyd.
Waar luister jij naar?

Ontdek meer van Run Han Run

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder