Leestijd: 4 minuten

Overmoed. Zo simpel is het.
Vandaag stond er een lange duurloop op de planning – 3 weken voor de marathon de laatste lange. Echter, toch een beetje verkeerd ingeschat.

“Als ik je op moet halen omdat het niet wil, dan bel je me maar hoor”

Het zal er zeker mee te maken hebben dat ik vorige week een marathon gelopen heb. Na die zaterdag heb ik de zondag niet gelopen, de maandag de training overgeslagen en zelfs woensdag niet meegedaan met de training. Prima lijkt me.

De donderdagavond een goed uur Pilates, waarna ik rustig naar huis ben gerend (8km). Om vandaag die lange duurloop te doen.

Ik zie en voel nu een paar boze blikken met opgeheven wenkbrauwen van Bianca en Geerda…  Sorry dames!

MTB route Wierden

Al een tijdje heb ik het .gpx bestand van de MTB route van Wierden in m’n sporthorloge, want, die schijnt iets van 30/31 kilometer te zijn. De regen was precies weggetrokken toen ik aan het lopen zou gaan. Dus waarom dan niet die route lopen? Een keer wat anders dan het ‘gebruikelijke’ lange duurloop-rondje.

Dat was iets te kort door de bocht…

Die route is namelijk, volgens het .gpx bestand 31,8 kilometer. Bovendien, en daar had ik niet voldoende bij stil gestaan, is het bijna 3 kilometer vanaf mijn huis naar die route toe. Voor hen die wat minder snel zijn met rekenen:  31,8 + 3 + 3 = 37,8 kilometers. Oeps.

Getsrand na 29 kilometer hardlopen - Run Han Run

Daarnaast is dat .gpx verouderd. de MTB route is her en der wat aangepast, met langere singletracks. Dat zijn ook meer meters. Die heb ik nog niet eens meegeteld in het sommetje hierboven. Kan maar zo 1 à 2 kilometer schelen.

Goederentrein

Het liep vandaag als een goederentrein: langzaam, gestaag en zwaar.
Dat langzaam was de bedoeling. Gestaag is ook goed, want ik wilde dit rond de 6 minuten per kilometer lopen. Zwaar… dat kwam waarschijnlijk omdat een (dikke) dertiger lopen binnen een week na de marathon niet het slimste idee was.

Bij kilometer 25 begon ik toch wel te merken dat het geen goed idee was. Maar, nog 6 kilometer moest toch lukken. Stom stom stom, weer die rekenfout.
De 3 kilometer die volgde begon ik toch wat beter te rekenen, ook omdat ik doorhad dat ik nog niet zo ver op de route was als nodig was.

Het was de eerste keer dat ik dit rondje liep, in een omgeving waar ik normaal eigenlijk niet kom. Verdwalen kan dankzij de GPS eigenlijk niet. Maar dat betekent niet dat je weet waar je loopt…

De knoop doorhakken

Bij kilometer 28 wist ik het. Dit is niet verstandig. Stoppen dus. Alleen…. ik was nog wel een aardig eind van huis! Ongeveer 8,5 kilometer te gaan.

Bellen, naar mijn lieve vrouw. Gelukkig had ze van te voren al gezegd: “Als ik je op moet halen omdat het niet wil, dan bel je me maar hoor“.  Het is duidelijk wie de verstandigste is thuis. Ze heeft zich aan haar woord gehouden, en is heel lief naar me toe gereden (Dank je schat!)

Dit is de eerste keer dat het me overkomt. Het zal niemand vreemd in de oren klinken – en als dat wel zo is; jouw moment komt dan nog wel!

Desondanks toch een goede en rustige 29 kilometer in de pocket.
Zondag loop ik ‘normaal’ altijd een 20 kilometer trailrun met de loopmaatjes van Loopgroep Streu. Sorry mensen, deze zondag dus niet (iets met een steen en een ezel). Ik ga dan lekker lui voor de TV zitten. Kijken naar hele snelle mannen en dames in Amsterdam – en uiteraard volg ik mijn loopmaatje Nicole tijdens haar eerste marathon, en mijn IT leverancier Lars, die er ook zijn beste beentje voorzet. Succes allebei!

Getsrand na 29 kilometer hardlopen - hartslagzones - Run Han Run

Countdown – 3 weken

De spanning begint eigenlijk wel te stijgen, moet ik eerlijk bekennen. Nog maar 3 weken.
Volgende week zondag ga ik nog de Diepe Hel lopen. Een halve marathon dwars over de Sallandse Heuvelrug – een mooi stukje Twente! De bedoeling is om die een tikkie sneller te lopen dan het beoogde marathontempo.

Daarna begint het echte taperen. Dan stop ik met de krachttraining, geen lange duurlopen meer en ook de Pilates slaan we dan over. De interval trainingen gaan door, maar op een rustiger pitje. En ik zal misschien nog een keertje een 10 of 12 kilometer doen, en een snelle 4 kilometer of zoiets. Dat hangt er vanaf hoe ik me dan voel, want rust is die periode het belangrijkste.

Mocht je nog een leuke tip hebben mbt de taper periode, kom maar op! Plaats hem hieronder als reactie – waarvoor dank.
Goed weekeinde!

Ontdek meer van Run Han Run

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder