Leestijd: 3 minuten

Eind april schreef ik het al, de marathon van Berlijn gaat eind september niet door. Wat er wel gaat gebeuren is nog altijd niet bekend. Ondertussen heb ik voor mezelf al wel voor duidelijkheid gezorgd. 17 oktober ga ik de Rothaarsteig Marathon rennen, in het Duitse Sauerland.

Rothaarsteig-logo

De afstand van de Rothaarsteig marathon is dezelfde als de marathon van Berlijn. Alleen, daar houden de vergelijkingen wel op. Behalve dan dat ze ook beide in Duitsland plaats vinden. Want, de Rothaarsteig marathon (Bij Fleckenberg, iets van 20km ten westen van Winterberg) is een trailrun.  #whoopwhoop.

Wie van flink wandelen houdt, en al helemaal lange-afstands-wandelen, die kent de Rothaarsteig vast wel. Het is net zoiets als het Pieterpad, alleen niet helemaal van noord naar zuid door het land, maar een groot gebied in Sauerland. De totale afstand van de Rothaarsteig is 154km en loopt van Brilon naar Dillenburg. Nou, ik denk dat 42 kilometer en een beetje meer dan genoeg zijn. De route van de Rothaarsteig is namelijk niet vlak, en al helemaal niet snel, zoals het asfalt in Berlijn.

Rothaarsteig-marathon-hoogteprofiel

Noem het maar gerust een uitdaging met rond de 800 hoogtemeters. Hatsekidee – tijd om te gaan trainen dus!

Gelukkig loop ik al een tijdje, samen met een stel andere mafkezen, elke zondagochtend een mooie 2 uur door het glooiende gebied achter Vasse (bij de Duitse grens – en regelmatig bezoeken we Duitsland ook even). In die twee uur pakken we dan een 150 tot 200 hoogtemeters mee. Niet genoeg om fatsoenlijk te trainen op hoogtemeters voor de Rothaarsteig marathon.

Loopgroep-Streu

Waar vallen er hoogtemeters te trainen voor de Rothaarsteig marathon?

Als je een leuke suggestie hebt, dan is het tof als je die hieronder als reactie plaatst.
Zelf loop ik graag, en lekker, op de Sallandse Heuvelrug. Daar heb ik inmiddels een aardig rondje van 26km uitgezet met 230 hoogtemeters. Eigenlijk niet zwaar genoeg.
(Download hier de GPX)

Noetsele-26km-trailrun-Sallandse-Heuvelrug-RunHanRun

Binnenkort ga ik, samen met loopmaatje Nicole, rennen in een ander gebied, waar we wat meer en ook wat steilere hoogtemeters kunnen gaan maken. Nicole gaat ook de Rothaarsteig marathon rennen, net zoals Henri, Bas, Sandor, en Jurgen. Peter overweegt nog, en misschien dat Kyra en Edwin voor de halve marathon gaan kiezen. Zou gezellig zijn!

Waar we gaan trainen met de hoogtemeters voor de Rothaarsteig marathon? Dat zie je binnenkort wel!
(je mag altijd een gokje wagen, geef maar een reactie)

Waarom de Rothaarsteig marathon?

Op zich is het niet zo heel moeilijk te verklaren waarom de keuze op de Rothaarsteig marathon is gevallen.

In de tweede plaats een kwestie van gemak. De datum, 17 oktober, is 3 weken later dan de Berlijn marathon. Dus qua timing komt het goed uit.
Locatie locatie locatie. Zo simpel is het. In de eerste plaats dus vooral vanwege het gebied. Het is absoluut niet de eerste keer afreizen naar Sauerland. Samen met m’n partner hebben we er al vele kilometers gemaakt, alleen dan wandelend. Het is ècht een heel mooi gebied.

Stiekem keek ik er al een keertje naar uit om daar te gaan rennen. Nu kan ik het dus combineren. Reken er maar op dat er een verslag van komt, net zoals ik dat heb gedaan na het finishen van de Marathon van Athene – de klassieke variant.

Tot die tijd gaan we gewoon verder met kilometers maken, hoogtemeters pakken en, niet vergeten, we blijven er bij lachen!

 

Ontdek meer van Run Han Run

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder