Leestijd: 6 minuten

Ga meteen naar de review

Wie veel kilometers maakt, gebruikt veel schoenen.
Om te beginnen loop ik sowieso al op twee verschillende schoenen, als afwisseling. Zo krijgen de schoenen de verdiende en benodigde rust om te herstellen, maar op die manier hebben spieren, gewrichten en pezen ook net wat meer variatie – wat weer ten goede komt aan de spierontwikkeling, balans en minder belasting.

Brooks Ricochet - Review door Run Han Run

De Brooks Ricochet – hier gaat de review over

Daarbij geef ik er de voorkeur aan om er voor te zorgen dat het soort demping anders is, en bij voorkeur ook een ander merk. De pasvorm is verschillend, wat er voor zorgt dat je toch weer net anders loopt en daardoor een gelijkmatigere belasting op het lijf krijgt.

Bedankt Brooks Levitate

Een goed jaar geleden heb ik de Brooks Levitate gekocht. Een schoen die mij zeer goed is bevallen, met name om deze twee redenen:

  • Heerlijke, enigszins zachte demping
  • Fantastische comfortabele pasvorm

Ondertussen zitten er ruim 850 kilometers op deze schoenen, dus is het tijd om ze langzaam te gaan vervangen.

Brooks Levitate - nu afgeschreven - Run Han Run

Brooks Levitate

En wanneer ik schoenen ga vervangen, begin ik eigenlijk elke keer weer bij nul.
Goed kijken en lezen dus wat er qua aanbod is, om er daarna in de praktijk achter te komen wat goed zit, maar vooral ook lekker loopt.

De kandidaten

Op de shortlist dit keer stond met name de Adidas UltraBoost 19, de Brooks Ricochet & Levitate 2.
Asics valt bij mij vrijwel altijd al snel af, ze zitten toch net niet lekker, maar het vervelendste is dat ze ‘klappen’ tijdens het lopen. Geen gehoor en al helemaal niet comfortabel. Mizuni’s hebben zo’n groot ‘gat’ onder de hak waar een dennenappel met gemak in past. Tijdens het lopen voel ik dat en dat is storend.

Nike is ook geen optie, die schoenen zijn te smal. New Balance wisselt, zo heb ik anderhalf jaar geleden nog de 1080 gekocht (die lelijke blauwe). Zaten heerlijk en liepen prima! De opvolger echter zat weer minder fijn.

Wat de Levitate 2 betreft, de opvolger van de schoen die aan vervanging toe is, daar was ik niet te spreken over de pasvorm. Ik had het gevoel dat bij mij de hak niet voldoende ondersteund, omarmd werd.

De Adidas UltraBoost 19 heeft een heerlijke demping. Ook het pascomfort is top. Zeker een optie!
Alleen had ik twee redenen waarom ik die toch niet gekocht heb. Als eerste gaf deze schoen mij het gevoel dat er nauwelijks zool onder de voorvoet zat. Misschien iets te zacht? Nog belangrijker echter was dat bij de linkervoet het net leek alsof ik schuin weg liep, over de grote teen. Jammer maar helaas.

De Brooks Ricochet daarentegen liepen goed. De pasvorm is voortreffelijk, de schoen sluit erg goed aan terwijl er tegelijkertijd ruim voldoende ruimte voorin bij de tenen is. Daarnaast zijn ze licht!
Wat de demping betreft, die is wat harder dan van de Levitate. Even wennen…

De Ricochet ga ik voornamelijk gebruiken als trianingsschoen, of snelle wedstrijdschoen voor de kortere afstanden (15 km max). Dus dan is een wat stevige demping geen probleem. Sterker nog, het draagt er waarschijnlijk aan bij dat de Ricochet een echte reactieve schoen is. Heerlijk grondcontact op snelheid.

Review Brooks Ricochet - Run Han Run

De eerste loopervaring op de Brooks Ricochet

De eerste keer op nieuwe schoenen is het slim om een niet te lang en vertrouwd stuk te rennen. Bij mij is dat een rondje van goed 4km.

De eerste kilometer was absoluut wennen aan de hardere demping. Zoals ik net schreef, de Levitate is heerlijk comfortabel. Mijn andere schoen op dit moment is de Hoka One One Bondi 6 (lees hier de review). Schoenen die er om bekend staan erg veel demping te geven. Dan is het begrijpelijk dat de Ricochet even wat tijd nodig heeft qua gewenning.

Na een kilometer of twee begon de demping wel wat te wennen, en viel het op hoe licht de schoen is tijdens het lopen. Met name om het midden gedeelte van de voet sluit de schoen erg goed aan en dat merk je bij het rennen. Positief gezien.

Met de middenvoetslanding maak je direct gebruik van het volledige oppervlak van de zool, om direct aan de afrol van de voet te beginnen. En met een lichte schoen die erg reactief is loopt dat eigenlijk lekker!

Na ruim 2 kilometer komt er een brug over het kanaal. Een stukje stevig omhoog. Laat dat nou net een mooie plek zijn voor een snelle tussensprint! In 31 seconden omhoog, vol gas op de voorvoeten. Wat een grip, en wat een snelle schoen is het dan! Lekker hoor.

Sprintje trekken brug omhoog - Brooks Ricochet - Run Han Run

Sprintje trekken… Zo ziet dat er uit.

De zool & pasvorm

Daar hoeft eigenlijk niet heel veel over gezegd te worden, want die is bijna hetzelfde als de Levitate. Die beviel al, en daar is niets aan veranderd. Prima rubber, wat op een flexibele schoen zit. Het mooie is echter dat de schoen, als je er mee rent, eigenlijk niets anders dan naar voren wil gaan. Prima wat mij betreft.

Dat de schoen heerlijk zit had ik eigenlijk al verteld. Zacht materiaal wat goed aansluit. Het is van dat gebreide spul, en warm hebben mijn voeten het er nog niet in gehad.

Qua slijtage kan ik echt nog niets er over zeggen. Momenteel ga ik er vanuit dat het minimaal hetzelfde (of beter) zal zijn dan de ervaring op de Brooks Levitate. En die is eigenlijk goed te noemen. Na 850+ kilometers zie je echt de slijtsporen wel, toch is het niet zo dat er niet meer op te lopen valt.

Brooks Ricochet en Levitate zool - Run Han Run

Links de Brooks Ricochet en rechts de Brooks Levitate die vervangen wordt.

Lange afstand op de Brooks Ricochet

Voor mij is dit geen schoen voor de lange afstand, dat doe ik wel op de kilometervreters van Hoka. Desodanks heb ik er wel een rondje van 30km op gerend. Tot mijn verbijstering beviel dat goed.

Natuurlijk merk je dat de demping stugger is, maar dat is zeker niet negatief. Kwestie van er aan wennen.

Wat zeker wel opviel, is toch weer dat gewicht. Of beter gezegd, het gebrek er aan. Ik ga je hier niet vervelen met cijfertjes over de schoen, die kan je zelf wel even Googelen als je het echt wilt weten. Maar voor het gevoel aan de voeten noem ik het een lichte schoen.
Een stukje verslag van de 30 kilometer heb ik eerder geschreven in dit blog over de Countdown van 3 maanden naar de marathon van Athene toe.

Conclusie – de Brooks Ricochet is een zeer comfortabele en lichte schoen, die een hoog reactief vermogen heeft met een ietwat stugge demping.

Heb jij ervaring met deze schoen (of een andere?), laat dan in een reactie jouw ervaring weten!

 

Ontdek meer van Run Han Run

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder